Tijd is een lastig begrip voor kleuters. Wie heeft er niet eens tegen een kind gezegd “even wachten”? Hoe lang duurt ‘even’? Onze eigen peuter-kleuter zegt steevast tegen alles ‘vanmorgen’, ook als iets gisteren of vorige week gebeurde. Hoewel volgens de tussendoelen kleuters nog niet met klokkijken bezig hoeven te zijn, is het natuurlijk wel een wezenlijk onderdeel van hun wereld. Maar ook het verstrijken van tijd, de indeling van een week in dagen en bijvoorbeeld de seizoenen horen zeker bij het aanbod in een kleuterklas. Je kent mijn favoriete manier van het aanbieden van een nieuw begrip: een prentenboek! Daarom verzamelde ik 7 prentenboeken over het begrip tijd.

7x Boeken over tijd - Juf Bianca

Het eerste prentenboek bestaat al heel lang en is eerst uitgegeven onder een andere naam. Wellicht ken je het prentenboek onder zijn oorspronkelijke (vertaalde) naam: Het vervelende lieveheersbeestje. Tegenwoordig is het boek uitgegeven onder de naam: Het lieveheersbeestje dat niet lief deed. Door de klokken die in dit prentenboek, gemaakt door Eric Carle, zijn opgenomen, wordt het verstrijken van tijd duidelijk.

7x Boeken over tijd - Juf Bianca

>>> Bestel dit boek bij bol.com <<<

Eric Carle maakte nog een prentenboek over het begrip tijd, dat jullie vast allemaal wel kennen: Rupsje Nooitgenoeg. Elke dag van de week eet het rupsje weer iets anders. Het veranderen van eitje naar rups, naar cocon en vlinder vraagt ook om activiteiten in het ordenen van tijd. Wat gebeurt er eerst? Wat daarna?

7x Boeken over tijd - Juf Bianca

>>> Bestel dit boek bij bol.com <<<

Binnenkort komt er een speciale uitgave uit van dit boek mét klok. Wellicht interessant om in de gaten te houden?

7x Boeken over tijd - Juf Bianca

>>> Reserveer dit boek bij bol.com <<<

Nog een prachtig boek in dit thema is geschreven door Max Velthuis: Olifant en de Tijdmachine. Hoewel dit boek alleen nog tweedehands te verkrijgen is (en nee, ik doe mijn exemplaar niet weg!) wil ik hem hier toch noemen. In het verhaal krijgt Olifant, die best tevreden is met zijn leven, een ‘tijdmachine’. Een klok, dus. En ineens is hij zich bewust van het verstrijken van de tijd, wat hem nerveus en ongelukkig maakt. Uiteindelijk laat Krokodil hem zien dat ‘tijd’ niet in de klok zit, maar in de natuur! Erg mooi en bruikbaar verhaal in dit thema!

7x Boeken over tijd - Juf Bianca

>>>Bestel het boek (tweedehands) bij bol.com <<<

Het boek Nog 100 nachtjes slapen, van Milja Praagman, is in 2013 verkozen tot Prentenboek van het jaar. Het verhaal gaat over Dorus, die nog zó lang moet wachten tot ze jarig is, dat ze maar haar eigen feestje begint. Hoeveel nachtjes slapen is een vraag die goed past bij de belevingswereld van kinderen. Tellen tot 100 is natuurlijk leuk, maar een aftelkalender maken voor een belangrijke gebeurtenis ook! Lees ook mijn andere bericht over dit boek!

7x Boeken over tijd - Juf Bianca

>>> Bestel dit boek bij bol.com <<<

Ook het boek Igor Stippelkampioen is al eens eerder besproken op deze site. Igor het lieveheersbeestje doet mee aan de Stippelspelen. Bij sommige sporten moet de tijd gemeten worden, bijvoorbeeld om te kijken wie het hardste kan lopen. Een leuke aanleiding om zelf eens de tijd te gaan meten. Hoe lang duurt het tot we de jassen aan hebben? Hoe lang duurt het om een rondje om het schoolplein te steppen? De begrippen langer en korter komen veelvuldig aan bod!

7x Boeken over tijd - Juf Bianca

>>> Bestel dit boek bij bol.com <<<

In dit eenvoudige boek mét vingerpoppetje is het elk uur van de dag wel ergens anders tijd voor. Meneer Wolf is degene die van alles meemaakt. Tip: zet een wekker die elk uur afgaat (bijvoorbeeld op je smartphone). Beschrijf samen met de kinderen wat jullie op dat moment aan het doen zijn, en maak zo jullie eigen boek! Wanneer je er ook nog foto’s bij maakt, heb je een leuk verloop van de dag. In dit boekje staan zowel analoge als digitale klokken. Oh, en een tikspel dat goed bij dit boekje past: Moeder, hoe laat is het? De tikker loopt als moeder door de zaal, de kinderen lopen erachteraan. Zij zeggen: Moeder, moeder, hoe laat is het? De tikker antwoordt met een tijd, bijvoorbeeld: “7 uur”. Wanneer de tikker echter “bedtijd” zegt, moeten de kinderen zo snel mogelijk wegrennen.

7x Boeken over tijd - Juf Bianca

>>> Bestel dit boek bij bol.com <<<

Het laatste boek in deze opsomming, Een dag in de stad, bevat zoekplaten, waarbij steeds een bepaald moment van de dag centraal staat. De klok staat afgebeeld en de kinderen kunnen op de platen zien wat de hazenfamilie aan het doen is. Er valt veel te zien op de platen, leuk om te bekijken in de leeshoek. Het is een boek met stevig karton en afgeronde hoeken, dus het kan tegen een stootje.

7x Boeken over tijd - Juf Bianca

>>> Bestel het boek bij bol.com <<<

Mijn eigen absolute favoriet heb ik al eerder besproken op deze site: het boek Nippertje van Rian Visser. Ik heb er een project bij geschreven voor Kleuteruniversiteit. Binnen de activiteiten die daarin staan, staat het begrip ‘tijd’ centraal. Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project, neem dan snel een kijkje!

>>> Het project Nippertje bij Kleuteruniversiteit <<<