Wat is voor jou ‘winter’? Voor mij persoonlijk is het een seizoen waarin ik het liefst een winterslaap zou doen. Naar buiten gaan is een straf, ik ben echt een warm-weer-meisje. Sneeuw en ijs zijn helemaal verschrikkelijk. Maar ik moet toegeven: ik vind het wel leuk als mijn kinderen genieten van het buiten spelen in de sneeuw. Ga je in je thema winter over sneeuw en ijs werken, als er geen sneeuw ligt? Voor mij zijn prentenboeken altijd de oplossing. Wanneer je een verhaal vertelt over iemand die sneeuw en ijs meemaakt, kun je het er in ieder geval over hebben. Eerder verzamelde ik al eens 10 prentenboeken, vandaag heb ik nog eens 10 prentenboeken over het thema winter!

Thema winter - nog eens 10 prentenboeken - Lespakket

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

Kikker en het Nieuwjaar

Kikker en zijn vriendjes vieren het Nieuwjaar met een etentje bij Varkentje. Ze gaan door de sneeuw op de slee naar haar toe. Als ze daar aankomen, blijkt dat Varkentje zich bezeerd heeft. Lekker winters prentenboek van deze bekende vriendjes!

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

Boer Boris in de sneeuw

Boer Boris gaat naar zee mag dan wel het prentenboek van het jaar zijn, dit deel past natuurlijk veel beter bij de winter! Boer Boris komt er ineens achter dat alles onder een witte deken verstopt zit. Gelukkig heeft hij wel een sneeuwschuiver. De verhalen van Boer Boris zijn op rijm geschreven.

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

Ga je mee, kleine beer?

Grote Beer en Kleine Beer maken een wandeling door de sneeuw. Kleine Beer hoort telkens geluiden, en wil weten wat het is. Heerlijk om voor te lezen aan peuters en kleuters!

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

Egeltje in de storm

Dit boek over Egeltje gaat ook over geluiden. Egeltje loopt in de winterse kou, en hoort onderweg allerlei geluiden. De kinderen kunnen die geluiden ook echt horen door op de knop te drukken. Niet alleen leuk om voor te lezen, dus, maar ook om zelf door te bladeren!

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

Het allerkleinste sneeuwvlokje

Dit verhaal gaat over een sneeuwvlokje die ervan droomt op een warm plekje terecht te komen. Hij valt op een vensterbank, en kan lekker naar binnen kijken. Uiteindelijk smelt hij door de opkomende lentezon.

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

Stanneke sneeuwmanneke

Dit prentenboek is gemaakt door Guido van Genechten, die je misschien kent van de boeken van Rikki en de Wiebelbillenboogie. Deze keer vertelt hij een verhaal over een kleine sneeuwman die er graag op uit wil. De grote sneeuwmannen maken hem duidelijk dat dát niet hoort. Uiteindelijk houdt de kleine sneeuwman het niet langer uit, en rent hij er van door.

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

Het sneeuwmeisje

Koos Meinderts schreef dit verhaal oorspronkelijk als jeugdmusical. Het verhaal gaat over een winterkoningin die een dochtertje wenst. De sneeuwgeest vervult haar wens, maar doet dat niet zo maar. Mooi winters sprookje.

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

Draakje Donatius heeft het koud

Kijk, misschien moet ik dit boek gewoon iets vaker lezen. Draakje Donatius vindt de winter maar niets. Zijn vriendinnetje Floriene wil wél graag met hem in de sneeuw spelen. Hij somt redenen om waarom hij niet naar buiten wil, zij probeert hem over te halen dat toch te doen. Leuk prentenboek van Li Lefebure en Margot Senden.

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

Jij maakt mij blij

Als de eerste sneeuw valt, rent dit meisje naar buiten. In dit boek komen allerlei aspecten van de winter aan de orde: sneeuwballen, een sneeuwpop maken, kou. Leuk om voor te lezen en te fantaseren over de sneeuw!

Thema winter - 10 prentenboeken over de winter - Lespakket

De sneeuwraaf

Twee raven mopperen en klagen over kou. De derde raaf droomt ervan om ook in de sneeuw te spelen. Hij wil sneeuwengelen maken, net als de kinderen die in de sneeuw spelen! ’s Nachts grijpt hij zijn kans.

Dit waren ze alle 10! Welk prentenboek ga jij voorlezen in de winter?

Bekijk ook de andere 10 prentenboeken over de winter.