Ik weet het wel, je wilt vast nog helemaal niet over het thema kerst nadenken. De periode nadat Sinterklaas weer vertrokken is, en voor de kerstvakantie begint, is zo kort. Vaak zit deze ook nog eens vol met (superleuke) verplichtingen, zoals een kerstmaaltijd, een toneelstuk, een knutselcircuit en nog veel meer. Weinig tijd om nog je lessen voor te bereiden, toch? En, laten we eerlijk zijn: ook wij zijn toe aan vakantie. Ik zal je redden!

Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca

Voor Kleuteruniversiteit maakte ik twee producten die je door deze tijd heen kunnen slepen. Sterker nog: als je deze activiteiten uitvoert, ben je heel doelgericht bezig. Je hoeft zelf alleen maar te printen en lamineren (oh, tip tussendoor: vraag hulp van een lamineer-ouder!), en je bent klaar om te gaan!

Ten eerste: heb je genoten van de Sinterklaas mozaïek? Dan kan de kerst mozaïek natuurlijk niet achterblijven! Ik maakte weer een pakket met 10 voorbeelden, waarbij elk voorbeeld in 3 soorten te krijgen is. De eerste kaart heeft kleur en lijnen, hierop kunnen de kinderen hun mozaïekstukjes leggen. Het tweede voorbeeld is nog wel in kleur, maar heeft geen lijnen meer. Het is voor de kinderen iets moeilijker de stukjes op de juiste plek te leggen.

Op het derde voorbeeld, met alleen lijnen, kunnen de kinderen ook mozaïekstukjes leggen. Je kunt dit voorbeeld echter ook gebruiken om te kopiëren, zodat de kinderen er op kunnen plakken met mozaïek plakfiguren.

De kinderen kunnen kiezen uit: kerstballen, een kerstboom, een kerstman, een slee, een kribbe, een krans, een ster, een kerstmuts, een kerstklokje en kaarsen. En omdat het elk jaar natuurlijk weer kerst wordt, kun je dit pakket jaar na jaar blijven gebruiken!

>>> Bestel de kerst mozaïek bij Kleuteruniversiteit <<<

De lieve boze wolf is een leuk prentenboek om voor te lezen tijdens kerst. De kerstgedachte van ‘eerlijk delen’ zit er duidelijk in, en zelfs de boze wolf wordt vriendelijk in deze tijd van het jaar. Hij gaat voor zijn uitgehongerde kinderen op zoek naar eten. Het geitje, het konijn en het rendier, die hij allemaal in het bos tegenkomt, laat hij allemaal leven. Dat is vriendelijk van hem! Uiteindelijk vindt hij een bakkerij. De wolf vult zijn zak met lekkers, betaalt, en deelt vervolgens het eten met het geitje, het konijn en het rendier. En met zijn eigen familie natuurlijk!

Bij dit mooie prentenboek maakte ik een project. Omdat ik net zo goed als jullie weet dat de periode maar kort is, en er vaak genoeg iets ‘tussen’ de voorbereide les komt, maakte ik geen vaste planning. Gewoon allerlei leuke activiteiten die passen bij het boek én bij kerst, die je naar eigen inzicht in kunt zetten. Er zitten taalactiviteiten, rekenlessen, en beweegsuggesties in.

>>> Bestel het project De lieve boze wolf bij Kleuteruniversiteit <<<

Heb jij dit boek nog niet in huis? Bestel het dan bij bol.com. (disclaimer: van elk boek dat via deze site bij bol.com gekocht wordt, krijgt JufBianca.nl een klein percentage. Dit wordt gebruikt om de site in de lucht te houden. Bedankt!)

Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - een project en mozaïek - Lespakket

Dit project bevat geen knutsellessen, mocht je daar nog wel naar op zoek zijn, kijk dan even op Pinterest.

Wat is jouw favoriete kerst-activiteit?

Zoek je nog meer ideeën voor het thema Kerst? Neem dan eens een kijkje bij mijn projecten bij Kleuteruniversiteit!

Download het gratis Kerstbomen telspel!

De kinderen bekijken de cijfers, tellen de juiste hoeveelheid en versieren zo de kerstbomen!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit