Een nieuwe serie op Lespakket over techniek met kleuters. Juf Evy is leerkracht van een kleuterklas in België. De komende weken vertelt ze hier hoe ze de techniekkoffers maakte en wat ze er allemaal in deed.

Toen we op een morgen de deur van onze klas wilden openmaken, lukte dat niet onmiddellijk. De kleuters zagen dat de juf met verschillende sleutels probeerde, maar dat het slot niet openging. Na alles eens goed bekeken te hebben, bleek dat er een stokje vastzat in het slot. Na lang peuteren en wrikken en wringen kregen we de deur uiteindelijk toch open.

Techniekkoffers van juf Evy - sleutels en sloten - Lespakket

Nu was iedereen natuurlijk nieuwsgierig en wou iedereen wel eens proberen om onze deur open te maken met de sleutel. Omdat ik na een tijdje toch wel bang was dat de sleutel zou afbreken, beloofde ik dat ik één van de volgende dagen sleutels en sloten zou meebrengen. Deze mochten ze dan zelf open en dicht maken, zoveel ze maar wilden.

Mijn zoektocht kon weer beginnen. Ik ging langs bij een slotenmaker, die me direct een hele zak met oude sleutels, cilindersloten en sleutels met leuke patronen meegaf. Daarna ging ik nog even langs bij action waar ik voor weinig geld zes verschillende sloten kocht. We konden er aan beginnen.

Eerst werden de sleutels uitgepakt en bestudeerd. Wat de kleuters direct opmerkten, was dat de bovenkant van de sleutels er vaak verschillend uitzag. Dat de tandjes aan de onderkant allemaal anders waren, merkten ze pas na enkele dagen op. We bekeken ze met een vergrootglas.

Het was een hele klus om uit een bak met een twintigtal sleutels telkens twee dezelfde te vinden. Als je goed keek naar de uiteinden van de sleutels, kon je wel goed zien welke dezelfde waren.

Ook met de sleutels met prachtige patronen was het leuk om twee dezelfde te zoeken. Luipaard motief met een ronde of rechthoekige bovenkant, hartjes, beren, bloemen of smileys, van alles wat.

Techniekkoffers van juf Evy - sleutels en sloten - Lespakket

Toen kwamen eindelijk de sloten tevoorschijn. Verschillende fietssloten, een hangslot, een cilinderslot, een veiligheidsslot…. Bij elk slot hoorde een juiste sleutel, maar daar moesten we wel eerst naar op zoek. Sommigen waren uren zoet om bij elk slot de passende sleutel te zoeken.

We gingen nog een stapje verder door sleutels om te trekken. De juiste sleutel moest dan op het blad gepast worden. Hiervoor gebruik je het beste speciale sleutels, met extra krullen of extra groot of klein.

Nog leuker was het om afdrukken te maken met sleutels in klei. Nadat de klei gedroogd was konden we dan passen welke sleutel de afdruk gemaakt had.

Er is nog een heleboel te ontdekken over sleutels en sloten. Als je op zoek bent naar extra opdrachtkaarten, kijk dan zeker een keertje bij juf Sanne. We zijn nog maar net begonnen met deze koffer en gaan gedurende het schooljaar telkens een stapje verder.

Kijk voor meer ideeën op mijn Pinterestbord over techniek met kleuters, en volg juf Evy op Pinterest!

Volg het bord School: Techniek van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Lees ook de andere artikelen over techniek met kleuters:

  1. Werken met techniek bij kleuters
  2. Techniekkoffers: magneten
  3. Techniekkoffers: knopen
  4. Techniekkoffers: bouten en moeren
  5. Techniekkoffers: zwaar en licht
  6. Techniekkoffers: drijven en zinken
  7. Techniekkoffers: spiegels
  8. Techniekkoffers: sleutels en sloten
  9. Techniekkoffers: hard en zacht
  10. Techniekkoffers: licht en donker