Een nieuwe serie op Lespakket over techniek met kleuters. Juf Evy is leerkracht van een kleuterklas in België. De komende weken vertelt ze hier hoe ze de techniekkoffers maakte en wat ze er allemaal in deed.

Techniekkoffers van juf Evy - licht en donker - Lespakket

Nu de herfst er echt begint aan te komen en de dagen korten, merken de kleuters ook op dat het ’s morgens nog donker is in onze klas. In plaats van elke morgen vlug de lichten aan de steken en de gordijnen open te trekken, laat ik deze morgen alles uit en laat ze in het schemerdonker binnenkomen.

Ze komen wat onwennig binnen en iemand vraagt of het licht stuk is. Ik vertel ze dat we vandaag de lichten eens niet gaan aansteken en dat we moeten zoeken hoe we nu kunnen zien.

In de huishoek is een klein lampje dat ze direct gaan aansteken, en iemand merkt ook op dat we de nep-theelichtjes uit de godsdiensthoek en de nep-kaarsjes op de verjaardagstaart wel kunnen doen branden. Zo wordt het al snel gezellig in de klas.
In het midden van de ontdektafel staat ook de bak met allerlei zaklampen in. Al snel wordt deze opgemerkt en beginnen ze te experimenteren met de lampen.

Techniekkoffers van juf Evy - licht en donker - Lespakket

Bij sommige moeten ze zoeken naar de aan en of knop, andere krijgen ze niet aan. Daar moet ik even vertellen dat het energiezuinige lampen zijn, waar je geen dure batterijen voor nodig hebt. Je moet zelf elektriciteit opwekken bij deze lampen, door heel snel aan een hendel te draaien. Dit blijkt moeilijk, maar enkele kleuters slagen erin om de lamp toch te laten branden. Er zijn ook lampjes bij die draaien en veranderen van kleur, en ook lampen die je snel of traag kan laten knipperen.

Verlichting voor op je fiets en veiligheidsverlichting voor op vrachtwagens als ze laden en lossen; er zijn meer dan genoeg verschillende lampen om ervoor te zorgen dat het niet meer donker is in onze klas.

Pas na enkele uren merken de kleuters op dat we ook de lichttafel kunnen laten branden. Nu komen de kleuren van de ledstrips pas echt tot zijn recht, het is prachtig. Ze zijn niet meer weg te slaan bij de tafel.

Techniekkoffers van juf Evy - licht en donker - Lespakket

Om de aandacht toch wat te verdelen over de klas, hang ik samen met enkele kleuters een waslijn op met daarover een wit laken. Als enkele kleuters daar achter gaan staan en bewegingen maken, kan je die heel goed zien als anderen er met een zaklamp op schijnen aan de andere kant. Ze komen ook zelf op het idee om met knuffels te bewegen en te gaan praten achter het laken. Zo spelen ze zelf een schimmenspel zonder het te beseffen.

De volgende dag gaan ze onder mijn begeleiding dan ook aan de slag om figuren te tekenen en in te schilderen met zwarte verf. Die bevestigen we dan op een stokje en zo kunnen we beter spelen achter het laken.

In de bak met zaklampen vinden ze ook lampen die voorwerpen projecteren op de muur of op het plafond. Iemand projecteert ze door er steeds een ander glas in te stoppen en de rest van de klas probeert te raden welk voorwerp het is. Ondanks dat er veel taalzwakke kleuters in mijn klas zijn door anderstaligheid lukt dit toch vrij vlot.

Het is een heel leuke techniekkoffer waar de kleuters heel veel van kunnen opsteken. Het enige spijtige hieraan, is dat er in tamelijk veel zaklampen toch batterijen moeten, en die zijn heel duur.

Kijk voor meer ideeën op mijn Pinterestbord over techniek met kleuters, en volg juf Evy op Pinterest!

Volg het bord School: Techniek van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Lees ook de andere artikelen over techniek met kleuters:

  1. Werken met techniek bij kleuters
  2. Techniekkoffers: magneten
  3. Techniekkoffers: knopen
  4. Techniekkoffers: bouten en moeren
  5. Techniekkoffers: zwaar en licht
  6. Techniekkoffers: drijven en zinken
  7. Techniekkoffers: spiegels
  8. Techniekkoffers: sleutels en sloten
  9. Techniekkoffers: hard en zacht
  10. Techniekkoffers: licht en donker