Een nieuwe serie op Lespakket over techniek met kleuters. Juf Evy is leerkracht van een kleuterklas in België. De komende weken vertelt ze hier hoe ze de techniekkoffers maakte en wat ze er allemaal in deed.

Techniekkoffers van juf Evy - hard en zacht - Lespakket

Wat is hard en wat is zacht? Dat is moeilijk te bepalen voor kleuters. Om al onze zintuigen te gebruiken gingen we van start met het proeven van fruit; een banaan en een aardbei zijn heel zacht als je je tanden er in zet. Een appel en een peer daarentegen zijn veel harder. Dat merk je ook als je er met een mes in probeert te snijden. Een banaan snijden met een plastic mes was geen enkel probleem, maar voor een appel heb je een echt mes nodig.

Houten blokken in onze klas vonden de kinderen ook hard, je kon ze niet van vorm doen veranderen door er heel hard op te duwen. De mousse blokken en kussens waren juist heel zacht om met ons hoofd op te liggen. We konden ze vervormen met onze handen.

Met je blote voeten over houten boomstammen lopen voelt nogal hard. Iedereen vond het wel heel leuk en als we er stukjes zacht mos tussen legden, was het best aangenaam om op onze blote voeten door de klas te lopen. Over onze zachte matjes lopen van de boekenhoek, voelt heel zacht aan je voeten.

Of iets hard of zacht is, ontdekten we met onze tanden, met ons hoofd en met onze voeten.

Techniekkoffers van juf Evy - hard en zacht - Lespakket

We leenden de voeldoos van een andere juf en konden nu ook voelen met onze handen zonder dat onze ogen al konden verklappen wat het was. We voelden aan een cactus die heel erg prikte en aan een bolster van een tamme en een wilde kastanje. Deze laatste had heel harde stekels. Leuker was het om te voelen aan een zachte knuffelbeer.

Veertjes voelden heel zacht, en in de stofjesbak vonden we heel veel zachte stofjes, die aangenaam voelden aan onze handen of aan onze voeten. Zelfs de borstels die we konden vinden waren verschillend. Een zacht schilderpenseel, een grove schuurborstel of een ijzeren borstel: de ene voelde super zacht, de andere heel hard.

Techniekkoffers van juf Evy - hard en zacht - Lespakket

We ontdekten zelfs dat de klittenband waar we onze symbooltjes mee ophangen een harde en een zachte kant hebben. In onze voelboekjes ontdekten we dat ook de vacht van dieren zacht of hard kan zijn. De donsjes van kuikentjes of de pels van een poes zijn zijdezacht. Terwijl de huid van een neushoorn of de slagtanden van een olifant heel hard zijn.

Er zijn heel veel dingen te ontdekken waar we niet altijd aan denken.

Kijk voor meer ideeën op mijn Pinterestbord over techniek met kleuters, en volg juf Evy op Pinterest!

Volg het bord School: Techniek van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Lees ook de andere artikelen over techniek met kleuters:

  1. Werken met techniek bij kleuters
  2. Techniekkoffers: magneten
  3. Techniekkoffers: knopen
  4. Techniekkoffers: bouten en moeren
  5. Techniekkoffers: zwaar en licht
  6. Techniekkoffers: drijven en zinken
  7. Techniekkoffers: spiegels
  8. Techniekkoffers: sleutels en sloten
  9. Techniekkoffers: hard en zacht
  10. Techniekkoffers: licht en donker