Een nieuwe serie op Lespakket over techniek met kleuters. Juf Evy is leerkracht van een kleuterklas in België. De komende weken vertelt ze hier hoe ze de techniekkoffers maakte en wat ze er allemaal in deed.

Ik bestelde aan het begin van het nieuwe schooljaar een balans voor in de klas. Sommige collega’s stonden een beetje twijfelachtig tegenover het gebruik van een balans in de eerste kleuterklas. Dus ging ik op zoek naar allerlei manieren om het wegen in een eerste kleuterklas aantrekkelijk te maken. Hiermee wilde ik de kleuters de begrippen zwaar en licht onder de knie doen krijgen.

Techniekkoffers van juf Evy - zwaar en licht - Lespakket

We gingen op zoek in de klas naar dingen die zwaar waren en dingen die licht waren. Enkele kleuters kwamen met leuke dingen op de proppen.

 • Een boomstam uit de poppenhoek was veel zwaarder dan balletje uit het ballenbad.
 • Een stoel was veel zwaarder dan een plastic krukje.
 • De bak met koekjes was veel lichter dan de bak met drinkbussen.

Ik stond ervan versteld dat sommige kleuters deze begrippen al zo goed beheersten!

De volgende stap was dat ik ze vroeg om iets zwaars en iets licht van thuis mee te brengen. Ze brachten een grote steen mee, pluimen, een ijzeren staaf, isimo balletjes, een gewicht om de deur open te houden …

We voelden eerst met onze handen wat zwaarder of lichter was. Daarna werd de balans in de kring geplaatst. Ik vroeg ze of ze wisten wat het was, hoe het heette en wat je ermee kon doen.

Techniekkoffers van juf Evy - zwaar en licht - Lespakket

We plaatsen één gewicht op de balans en gingen op zoek in de klas naar iets dat zwaarder was dan dit gewicht. Als je dacht iets gevonden te hebben, mocht je het aan de anders kant op de balans plaatsen. Daarna gingen we op zoek naar iets dat lichter is. Nog moeilijker was het zoeken naar twee verschillende voorwerpen die evenveel wegen en de weegschaal zo in balans brachten.

Techniekkoffers van juf Evy - zwaar en licht - Lespakket

We probeerden het ook uit met knikkers, knoppen, bouten aan beide kanten. We telden er evenveel van om de weegschaal in balans te krijgen. Elke dag vonden we wel iets anders om te wegen en vergelijken in de klas; schelpen, dennenappels, legoblokjes, kralen. En met de herfst op komt zal het het super zijn om kastanjes, eikels, dennenappels en zelfs blaadjes te wegen!

Nog zo veel te ontdekken en gelukkig nog heel veel maanden te gaan. Heb jij een balans in je klas staan?

Kijk voor meer ideeën op mijn Pinterestbord over techniek met kleuters, en volg juf Evy op Pinterest!

Volg het bord School: Techniek van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Lees ook de andere artikelen over techniek met kleuters:

 1. Werken met techniek bij kleuters
 2. Techniekkoffers: magneten
 3. Techniekkoffers: knopen
 4. Techniekkoffers: bouten en moeren
 5. Techniekkoffers: zwaar en licht
 6. Techniekkoffers: drijven en zinken
 7. Techniekkoffers: spiegels
 8. Techniekkoffers: sleutels en sloten
 9. Techniekkoffers: hard en zacht
 10. Techniekkoffers: licht en donker