Een nieuwe serie op Lespakket over techniek met kleuters. Juf Evy is leerkracht van een kleuterklas in België. De komende weken vertelt ze hier hoe ze de techniekkoffers maakte en wat ze er allemaal in deed.

Ik wilde graag een techniekkoffer samenstellen binnen het thema ‘mijn lichaam’. Het is niet mogelijk om al je eigen lichaamsdelen te zien zonder hulpmiddelen. Dus gingen we met de kleuters op zoek naar hoe je je eigen gezicht kan zien.
Techniekkoffers van juf Evy - spiegels - Lespakket
In de klas konden we onszelf zien in het raam, in een zonnebril uit de poppenhoek, in een CD en buiten zelf in een plas water. Maar het beste konden we onszelf gewoon zien in de spiegel in de verkleedhoek. Daar kan je dingen die je anders niet ziet zoals jezelf heel goed in zien.

We brachten handspiegels mee, make-up spiegeltjes, een holle spiegel, een bolle spiegel (IKEA), een tandartsspiegel, en spiegels in allerlei vormen, vierkant, rond, olifanten, elfjes…. We bekeken onszelf en onze vriendjes heel grondig in de spiegel, we bekeken onze ogen en onze mond en tanden. We tekenden onszelf, nadat heel goed in de spiegel gekeken hadden.

Techniekkoffers van juf Evy - spiegels - Lespakket

Na enkele dagen voegde ik ook spiegelende voorwerpen toe aan de koffer. In een lepel kon je jezelf ook zien en in een glanzende kerstbal, in een inox plaat achter de wastafel, een kommetje water, juwelen. Ik kocht ook spiegelfolie bij Aldi. We hadden nog een heleboel houten kubusjes over van de bouwhoek die we beplakten met spiegelfolie. Het spiegelde prachtig als we deze op de lichttafel legden en de verschillende leds lieten branden.

De kleuters konden volop experimenteren met de spiegels waardoor ze leerden dat je met spiegels dingen kan verdubbelen. En dat je ook dingen kan zien die je anders niet kan zien, zoals jezelf.

Om de spanning een beetje op te drijven kocht ik kleine inspectiespiegeltjes (bij Action). Ik vertelde de kleuters dat ik een schat had verstopt in de klas en dat ze ergens onder bevestigd was. Met hun inspectiespiegeltje konden ze op onderzoek uit onder alle tafels, stoelen, banken en kasten in de klas. Ze vonden hier en daar een doosje rozijntjes dat ik eronder geplakt had. Het was echt heel leuk om ze zo geconcentreerd bezig te zien.

Als expressie activiteit rond de techniekkoffer spiegels legde ik grote kleuterspiegels op tafel. Ik spoot er een toefje scheerschuim op en een beetje verf en liet ze eerst vooral kliederen. Daarna vroeg ik hen om er hun gezicht te proberen in te tekenen, zodat de spiegel opnieuw tevoorschijn kwam.

Techniekkoffers van juf Evy - spiegels - Lespakket

Alweer een koffer die regelmatig zal gebruikt worden en waar de kleuters helemaal zelfstandig mee een de slag kunnen!

Kijk voor meer ideeën op mijn Pinterestbord over techniek met kleuters, en volg juf Evy op Pinterest!

Volg het bord School: Techniek van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Lees ook de andere artikelen over techniek met kleuters:

  1. Werken met techniek bij kleuters
  2. Techniekkoffers: magneten
  3. Techniekkoffers: knopen
  4. Techniekkoffers: bouten en moeren
  5. Techniekkoffers: zwaar en licht
  6. Techniekkoffers: drijven en zinken
  7. Techniekkoffers: spiegels
  8. Techniekkoffers: sleutels en sloten
  9. Techniekkoffers: hard en zacht
  10. Techniekkoffers: licht en donker