Een nieuwe serie op Lespakket over techniek met kleuters. Juf Evy is leerkracht van een kleuterklas in België. De komende weken vertelt ze hier hoe ze de techniekkoffers maakte en wat ze er allemaal in deed.

Als kinderen leren schrijven merk je pas hoe belangrijk het is om een soepele pols te hebben.
Dat is de reden waarom ze in de kleuterklas zoveel gestimuleerd worden om te kleuren, tekenen, knippen, etc. Er zijn er echter elk jaar een paar die deze activiteiten niet boeiend genoeg vinden. Met de hulp van bouten en moeren kan je hier echter ook heel goed aan werken.

Techniekkoffers van juf Evy - bouten en moeren - Lespakket

Voor deze techniekkoffer moest ik op jacht naar bouten en moeren. Vele heb ik er gekregen van kleuters uit de klas, en ik kocht een bakje vol bij de Aldi.

In de ontdektafel mochten de kleuters uitproberen welke moeren op welke bouten pasten, welke te groot waren of veel te klein. Het draaien met beide vingers aan de moer was voor veel kleuters een hele opgave en vraagt veel concentratie.

Enkele wijsneuzen merkten al snel op dat je bij een korte schroef veel vlugger klaar was dan bij een lange. Ze stelden zelf voor om een wedstrijdje te doen, maar zochten zelf wel de kortste schroef uit. Ze sorteerden de schroeven van lang naar kort, maar zagen ook dat je ze kon rangschikken van dik naar dun.

Na enkele dagen voegde ik houten blokjes toe waar ze de schroeven konden indraaien. Zowel met hun handen als met een moersleutel werden de moeren aangedraaid. Het bleek wel even zoeken om de juiste sleutel telkens te vinden want daar zijn net als in de bouten verschillende maten in.

Zelfs op de papadag maakten we er een wedstrijdje van om de moeren op hele lange draadstangen te draaien. We vertelden er niet bij dat de papa’s hele dunne draadstangen kregen en de wij hele dikke. Dat ging dus veel vlugger bij ons.

Ik voegde ook opdrachtkaarten toe, waar opstond hoeveel moeren op de bout moesten gedraaid worden, al dan niet afgewisseld met de passende rondellen er tussenin.

De koffer bleef gedurende het hele schooljaar een succes in de klas en ik hoefde me geen zorgen meer te maken om de kleuters die kleuren en tekenen telkens oversloegen.

Lees ook de andere artikelen over techniek met kleuters:

  1. Werken met techniek bij kleuters
  2. Techniekkoffers: magneten
  3. Techniekkoffers: knopen
  4. Techniekkoffers: bouten en moeren
  5. Techniekkoffers: zwaar en licht
  6. Techniekkoffers: drijven en zinken
  7. Techniekkoffers: spiegels
  8. Techniekkoffers: sleutels en sloten
  9. Techniekkoffers: hard en zacht
  10. Techniekkoffers: licht en donker