Een nieuwe serie op Lespakket over techniek met kleuters. Juf Evy is leerkracht van een kleuterklas in België. De komende weken vertelt ze hier hoe ze de techniekkoffers maakte en wat ze er allemaal in deed. Vandaag de eerste koffer met magneten!

Met 27 kleuters in je klas kan het er soms nogal hectisch aan toegaan. Je moet steeds op zoek om ze te blijven uitdagen. Nadat we al een heleboel elektrische toestellen uit elkaar hadden gehaald, kwam ik op het idee om te experimenteren met magneten. Een koffer maken met magneten, die niet duur mag zijn… Dat was een hele uitdaging!

Mijn man had een idee. In oude luidsprekers zitten hele sterke magneten, dat wist ik helemaal niet. Dus vroeg ik aan alle ouders of ze nog oude exemplaren staan hadden, en ik ging ook even langs het recyclage park.

Techniekkoffers magneten - techniek met kleuters - juf Evy - Lespakket

Nu hadden we voldoende materiaal en konden we aan de slag. De eerste opdracht voor de kleuters: de boxen openmaken en op zoek gaan naar de magneten. Hoe ziet zo een magneet er eigenlijk uit? Samen gingen we in de klas op zoek naar spullen die van ijzer waren. Zo konden we zien dat een magneet ijzer aantrekt.

Ja, je leest het goed: magnetisme in de eerste kleuterklas, en het werkte. Ze kwamen met ijzeren pannen uit het poppenhuis, een schaar uit de knip bak, een paperclip, een moer, onze ijzeren kast, de kraan en onze bak smartmax op de proppen. Maar ze vonden ook spullen die er uitzagen als ijzer, maar het niet bleken te zijn als we ze tegen de magneet hielden. Onze deurklink bleek niet aan de magneet te kleven, dat bleek inox te zijn. De nieuwe deur ging ook niet, want die was van aluminium en de sloten van onze schooltas lukten ook al niet, dat is een legering. Het is wel handig als je een man hebt die deze materialen allemaal thuis heeft en metaalconstructies maakt om steeds om uitleg te kunnen vragen.

Techniekkoffers magneten - techniek met kleuters - juf Evy - Lespakket

Blijkbaar bleef één van onze speelgoed auto’s ook aan onze magneet kleven. Even nadenken en een nieuwe uitdaging kwam eraan. Op een plexiglas kleefden we straten met washi-tape. De auto kwam bovenop de plaat en de magneet eronder. Door de magneet te bewegen, lieten we de auto rijden over de staat. Samenwerken was wel noodzakelijk. Twee kleuters moesten de plaat goed vasthouden, terwijl de ander de magneet bewoog.

Gedurende de volgende weken raakte onze koffer steeds voller, want de kleuters brachten nog meer magneten van thuis mee. We kregen ook een potje magneetverf waar we een plank mee beschilderden. Daar konden we papieren op hangen met onze magneten. Op deze manier raakte onze koffer heel snel gevuld. De kleuters gingen elke dag vol enthousiasme aan de slag met de techniekkoffer.

Lees ook de andere artikelen over techniek met kleuters:

  1. Werken met techniek bij kleuters
  2. Techniekkoffers: magneten
  3. Techniekkoffers: knopen
  4. Techniekkoffers: bouten en moeren
  5. Techniekkoffers: zwaar en licht
  6. Techniekkoffers: drijven en zinken
  7. Techniekkoffers: spiegels
  8. Techniekkoffers: sleutels en sloten
  9. Techniekkoffers: hard en zacht
  10. Techniekkoffers: licht en donker