Kinderen hechten erg veel waarde aan hun knuffel. Sommige kinderen nemen hun knuffel alleen mee naar bed, en kunnen zelfs niet goed slapen als de knuffel er niet is. Andere kinderen nemen hun knuffel overal mee naar toe, zelfs mee naar school! In het Schatkist anker Een nieuw schooljaar, neemt Rikkie zijn knuffelbeer stiekem mee naar school. Het geeft een vertrouwd gevoel, maar soms kunnen kinderen ook via hun knuffel hun gevoelens uiten. Het is altijd eenvoudiger te zeggen dat je knuffel bang is, dan toe te geven dat je zelf bang bent, nietwaar? Knuffels zijn belangrijk voor kinderen, daarom geef ik je vandaag 8 boekentips over knuffels én 8 suggesties voor het thema knuffels!

8 boeken over knuffels - Lespakket

8 Suggesties voor het thema knuffels

Als je nog niet warmloopt voor het thema knuffels, lees dan eerst onderstaande suggesties. Zie je het thema nu voor je?

  1. Wil jij het thema knuffels nader uitwerken, dan kun je natuurlijk een prentenboek voorlezen binnen dat thema.
  2. Ook is het leuk de kinderen hun eigen knuffel mee te laten nemen, en er iets over te vertellen.
  3. Kunnen de kinderen de meegebrachte knuffels ook in groepjes indelen? Alle beren bij elkaar, alle grote knuffels bij elkaar, etc.
  4. Het is ook erg leuk om de kinderen met hun knuffel op de foto te zetten, en daar vervolgens een fotoboek van te maken. De kinderen stempelen zelf de naam van hun knuffel bij de foto.
  5. Een thema over knuffels nodigt ook uit tot het maken van een voeldoos of een voelboek: allerlei verschillende materialen die de kinderen kunnen voelen en met elkaar kunnen vergelijken. Is het ruw of zacht, zijn de haren lang of kort, voelt het warm of koud?
  6. Knuffels kunnen een vaste plek krijgen in de huishoek, waar ze verzorgd kunnen worden.
  7. En als er een keer een knuffel zich niet zo lekker voelt, is de knuffeldokter een leuke extra hoek om te maken. Bij het onderzoeken van de knuffel leren de kinderen ook van alles over hun eigen lijf.
  8. Sluit het thema af met een knuffel-tentoonstelling. Alle gemaakte dingen, het fotoboek, de voeldoos en natuurlijk alle knuffels worden tentoongesteld, en de vaders en moeders mogen komen kijken. Het is ook mogelijk een andere klas uit te nodigen (een andere kleutergroep of juist groep 8!) en hen iets te vertellen over het thema.

8 Boeken over knuffels

8 boeken over knuffels - Lespakket

Koning Leeuw is zijn knuffel kwijt

Zelfs de stoerste dieren (en mensen!) kunnen een knuffel hebben. In dit verhaal is het zelfs een koning. Koning leeuw is op een dag zijn knuffel kwijt, en alle dieren helpen zoeken.

8 boeken over knuffels - Lespakket

Raf

Raf de speelgoedgiraf is getekend door Charlotte Dematons (bekend van onder andere het prentenboek Sinterklaas). Hij hoort bij Benjamin, maar op een dag is hij ineens weg. Aan de hand van ansichtkaarten wordt duidelijk dat hij een reis maakt. Gelukkig komt hij ook weer thuis. Leuk verhaal, ook voor jongste kleuters!

8 boeken over knuffels - Lespakket

Monkie

Monkie is het ideale prentenboek voor alle kinderen, jong en oud. Het bevat namelijk geen geschreven tekst, en kan dus op elke manier verteld worden! Het prentenboek is een echte klassieker, maar blijft herkenbaar. Ook in dit verhaal raakt de knuffel kwijt, en komt hij ook weer terug. Leuk om elke keer weer nieuwe details in de platen te vinden.

8 boeken over knuffels - Lespakket

Olivia en de verdwenen knuffel

Wie Olivia kent van de andere verhalen en de televisie, weet dat het een eigenwijs varkentje is, die problemen graag op haar eigen manier oplost. De voorkant van het boek ziet er wat spannend uit, en in het verhaal wordt de lievelingsknuffel van Olivia aan stukken gescheurd door de hond. Gelukkig loopt ook dit verhaal goed af, maar ik zou het niet zo snel voorlezen aan allerjongste kleuters. De verhalen van Olivia zitten wel vol humor!

8 boeken over knuffels - Lespakket

Tim gaat naar Verweggistan

Wat ik zo leuk vindt aan de boeken over Tim, is dat in zijn beleving de knuffels gewoon écht zijn. En dus zijn ze voor ons ook echt! Dit verhaal is op rijm geschreven, en gaat over een dilemma onder de knuffels van Tim: wie mag mee met Tim naar Verweggistan?

8 boeken over knuffels - Lespakket

Wat doet mijn beer de hele dag?

Hebben de kinderen jou wel eens gevraagd wat de klassenknuffel doet als jullie niet op school zijn? En wat zou je knuffel thuis doen als JIJ de hele dag op school bent? Het meisje in dit boek vraagt zich dit ook af. Het lijkt er op dat haar beer gewoon niets doet, of toch…?

8 boeken over knuffels - Lespakket

Dit konijn is van Trijntje Baas

Een fantasierijk boek over Trijntje en haar knuffelkonijn Willem. Een koningin heeft haar oog op Willem laten vallen, en doet verwoede pogingen hem te pakken te krijgen. Maar Trijntje is duidelijk: Willem is van haar! Als het de koningin toch lukt, moet Trijntje haar knuffel terug zien te krijgen. Grappig boek!

8 boeken over knuffels - Lespakket

En nu ga ik slapen

Je ziet aan het plaatje al dat dit jongetje zijn knuffel nodig heeft. Om hem gerust te stellen en een veilig gevoel te geven als het ’s nachts donker is. Dit is toch de meest voorkomende situatie: kinderen die ’s nachts hun knuffel bij zich hebben in bed. Een herkenbaar boek dus!

Ken jij nog een boek dat in dit rijtje thuis hoort? En heb jij nog leuke ideeën voor het thema knuffels? Laat het ons weten!