Hallo allemaal, welkom bij het speciale linkfeestje in het teken van het WK! Samen met collega-sites besteed ik vandaag aandacht aan het WK voetbal. Bekijk ook de sites van de andere deelnemers!

linkfeestje WK voetbal - Lespakket

zelf klei maken - oranje voetbal klei - Lespakket

Het onderwerp voor dit speciale linkfeestje was al snel gekozen: vandaag begint het WK voetbal in Brazilië. Natuurlijk hopen we dat ‘ons’ team het goed gaat doen. Of je nu wel of geen aandacht besteedt aan het WK in de klas, ik denk dat de activiteit van vandaag altijd van pas komt!

Ben jij nog niet bekend met zelf klei maken, neem dan eerst eens een kijkje bij het basisrecept. De voordelen van zelfgemaakte klei zijn enorm, wie weet trek ik je met deze oranje klei over de streep. Probeer het eens, zelf klei maken is echt eenvoudig en zo leuk!

Ik maakte gebruik van het basisrecept, en bij gebrek aan oranje kleurstof mengde ik een heel klein beetje rood (omdat het een sterke kleur is) en veel geel door elkaar. Ik maakte gebruik van levensmiddelen kleurstof. Ik heb eerder een geel-oranje herfst klei gemaakt met kruiden, maar ik wilde vandaag een oranje-geur. Ik raspte wat sinaasappelschil door de klei. De volgende keer dat ik deze klei maak, doe ik de rasp er pas door als de klei afgekoeld is. Ik hoopte wat meer oranje spikkels te zien, maar dat is nu niet zo.

Voor de geur voegde ik wat citroen-olie toe, want die had ik nog in mijn kastje staan. Sinaasappelsap en citrus-olie zouden nog beter zijn, dat ga ik een volgende keer proberen! De geur van sinaasappelrasp wordt trouwens sterker naarmate de klei langer ‘staat’. Het resulteert in een heerlijk zomerse geur.

zelf klei maken - oranje voetbal klei - Lespakket

Nu was de klei klaar om mee te spelen. Zoals altijd moest ik moeite doen de klei uit de handen van mijn kinderen te houden. “Ik moet eerst foto’s maken voor de site!” is een veelgehoorde uitspraak hier. Alledrie de kinderen (bijna 2, 4 en ruim 7) zijn dol op klei. Ze spelen er op hun eigen manier mee: de jongste is vooral manipulatief met de klei bezig, de middelste maakt monstertjes door van alles in de klei te prikken en de oudste wil al echt voorstellingen maken van de klei. Toen ik verteld had dat ik oranje klei had gemaakt in verband met het WK, wilde ze er een voetbalshirt van maken. Goed idee!

En zo kwam ik op het idee om kleikaarten te maken met rugnummers en voetballen. De kinderen kunnen met de klei (welke kleur je ook hebt gemaakt) de cijfers namaken door een lange worst te klei en die in de juiste vorm te buigen. Ook kunnen ze evenveel ballen kleien en die op de voetballen leggen. Een mooie activiteit om de getallen te herhalen en het tellen te oefenen, terwijl de kinderen met hun fijne motoriek bezig zijn! (klik onder de afbeelding op ‘download’)

gratis voetbal kleikaarten - Lespakket

Voetbal kleikaarten

Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de andere sites van het linkfeestje! Heb jij een eigen website, en besteed jij aandacht aan het WK? Schroom dan niet je link achter te laten in een reactie!

Oranje voetbal klei - met gratis klei kaarten - Lespakket