Ieder jaar in juni wordt de Nationale Straatspeeldag georganiseerd. Ik dacht altijd dat de dag georganiseerd werd om kinderen de gelegenheid te geven lekker op straat te spelen. Voor deze dag wordt namelijk bij onze school een stuk straat afgezet, waar geen verkeer langs kan. Maar ik zie dat de naam tegenwoordig Buitenspeeldag is, en dat het vooral bedoeld is om kinderen te stimuleren om buiten te spelen. Ik denk dat er op scholen wel voldoende buiten gespeeld wordt bij kleuters, maar toch wil ik ook aandacht besteden aan buiten spelen. Daarom vandaag: 6 tips voor lekker buiten spelen!

Buitenspeeldag - 6 tips voor lekker buiten spelen - Juf Bianca

Ik zal heel eerlijk zijn: ik ben nogal een mooi-weer-buitenspeel-mens. Als het slecht weer is, koud of regen, of nog erger: sneeuw, dan blijf ik veel liever binnen. Maar deze quote is dan wel weer heel erg waar:

“De beste manier om een kind buiten te krijgen, is om samen met hem buiten te zijn.” (gevonden op Pinterest)

Zodra het mooi weer is, ben ik graag buiten te vinden. Ik vind het dan heerlijk om al het binnen spelen naar buiten te verplaatsen (behalve dan de speel-dingen met een stekker, die heb je buiten niet nodig!). Dat brengt me bij mijn eerste tip:

Zet de watertafel eens buiten!

Je hebt geen last meer van geknoei, kleren die nat zijn geworden drogen snel in de zon, en spelen met water is zo leuk. Zet de watertafel buiten, of neem een grote bak met water en zet die op de grond. Meerdere bakken kan ook, dan kunnen kinderen met allerlei potjes, pannetjes, emmertjes en flesjes het water van de ene naar de andere bak brengen.

Ook leuk: maak eens een sopje, en laat het zandbakspeelgoed schoonmaken. Spelen met warm sop is een heerlijke activiteit die de sensomotoriek stimuleert.

Spelen met stoepkrijt

Natuurlijk wist je al wel dat kinderen kunnen tekenen met stoepkrijt. Maar bedenk er ook eens leuke spelletjes mee! Je kunt met stoepkrijt het spel op het schoolplein (of de straat) tekenen, bijvoorbeeld een hinkelbaan, diverse cirkels voor een tikspel, gekleurde cirkels om het speelgoed in te sorteren. De mogelijkheden zijn eindeloos, en de kinderen zullen ook zelf spellen en spelregels bedenken!

Hutten bouwen

Met een paar basisingrediënten kunnen de kinderen zelf prachtige hutten bouwen. Geef ze wat oude lakens, kleden, span wat touwen of gebruik stokken. Op Pinterest zijn genoeg voorbeelden te vinden van eenvoudige tot supercoole ingewikkelde hutten. In de hut kunnen de kinderen lekker spelen, ze zitten wat uit de zon en verstopt voor pottekijkers.

Bellen blazen

Je kunt natuurlijk een hele lading bellenblaas halen bij de Action… Of je maakt je eigen bellenblaas sop en blazers! Er zijn heel veel ideeën te vinden op Pinterest (tip: zoek op bubble solution en bubble wand). Wie maakt de grootste bel? Welke bel blijft het langst in de lucht? Pret gegarandeerd! (en ook heel goed voor de mondmotoriek, wist je dat?)

Vliegeren

Als ik denk aan vliegeren, denk ik aan de zelfgemaakte vliegers die we mochten versieren, aan de vlieger-met-staart die we samen met papa oplieten of aan de vliegers met ijzerscherp draad waarmee je dan andere vliegers moest ‘snijden’. Als ik aan ons schoolplein denk, weet ik dat dat niet geschikt is voor vliegeren. Maar: gelukkig kun je ook heel goed vliegeren met een plastic zak! Bind er een touwtje aan en laat de wind het werk doen. Juf Henrike van Kleuterklasse had het er ook al over.

De modderkeuken

Wist je dat er in juni ook altijd een Landelijke Modderdag is? Ja, men bedenkt wat om kinderen buiten aan het spelen te krijgen… En je dacht vast niet bij het woord ‘modder’ JA LEUK! Wel? Dan snap jij dit helemaal. Maak een modder-buiten-keuken! Je hebt ervoor nodig: wat potten, pannen, lepels en… modder. Oh, en bloemblaadjes, gras, steentjes, etc.

Snap je het nog niet? Maakte jij vroeger dan geen ‘parfum’ door rozenblaadjes in een emmertje met water te laten weken? Ja toch? Nog niet overtuigd, bekijk dan eens deze fantastische modderkeukens, of lees het artikel van juf Henrike over de moddertafel.

Lees ook eens het artikel over het schoolplein van mijn dromen.