Als het voorjaar begint, is het een drukte van belang op de boerderij. Overal worden jonge dieren geboren en de koeien mogen weer in de wei nadat ze de hele winter binnen gestaan hebben. Een ideaal moment om in de klas eens aandacht te besteden aan dit thema: de boerderij!

5 tips voor het thema boerderij - Juf Bianca

Er zijn veel verschillende soorten boerderijen. Waar denken de kinderen aan als ze aan een boerderij denken? Waarschijnlijk zullen ze als eerste de bekende boerderijdieren opnoemen. Maak een woordweb van alles wat de kinderen al weten. Wat valt er nog te leren?

Breng een bezoek aan de boerderij

Om het thema echt te laten leven bij de kinderen, breng je een bezoekje aan een echte boerderij. Is er een familielid van één van de kinderen met een boerderij? Regel het vervoer met auto’s van de ouders, want het is écht de moeite waard. Ken je niemand met een boerderij, kijk dan ook eens op deze site. Hier staan per provincie boerderijen die hun deuren open stellen voor bezoek. Wellicht kun je er met je klas terecht? Maak goede afspraken over wat de kinderen wel en niet mogen doen, en zorg voor voldoende begeleiding. Zo kunnen de kinderen ook even zelf rondlopen en de boerderij ontdekken.

Klei activiteit

Deze activiteit is zo simpel, en zo leuk! Ik hoefde er alleen maar een plastic bord (een dienblad of bak kan ook), wat boerderijdieren en maïskorrels voor neer te zetten. De zelfgemaakte klei (de overgebleven Valentijnsklei) werd de modder voor de varkens. Zo kon het spelen beginnen!

thema boerderij - klei activiteit - Lespakket

De varkens kropen diep door de modder, en lieten mooie sporen achter. De maïskorrels werden gebruikt als eten, en als scharrelplek voor de kippen.

thema boerderij - klei activiteit - Lespakket

Een simpele activiteit, en door de klei zelf te maken, gooi je die na dit thema met de maïskorrels en al weg!

Boeken en materialen over de boerderij

Er zijn zoveel leuke (prenten)boeken over de boerderij, en zoveel leuke speelsets. Zie hieronder bijvoorbeeld de handpop van een koe, hoe leuk is het om daarmee het thema te introduceren? Er is een boerderij speelset van Lego, Duplo en Playmobil. Ik heb gekozen voor Playmobil 123, omdat daar geen kleine onderdelen aan zitten, dat lijkt mij in de klas geschikter. Vraag vooral ook eens bij de ouders wie er zo’n speelset heeft thuis staan, wellicht mag je iets lenen voor tijdens je thema!
5 tips voor het thema boerderij - Juf Bianca - handpop koe 5 tips voor het thema boerderij - Juf Bianca - Lego Duplo boerderij 5 tips voor het thema boerderij - Juf Bianca - TipToi boerderij boek 5 tips voor het thema boerderij - Juf Bianca - houten boerderij

Koekeloere op de boerderij

Er is een leuke aflevering van Koekeloere, waarin Arie gaat verhuizen. Zijn nieuwe nest is op een boerderij, en dat lijkt hem heerlijk! Moffel en Piertje nemen een kijkje, en zien dat er inderdaad een hoop te beleven valt. Maar als ze weer thuis zijn, missen ze hun buurman toch wel. Arie kan maar niet wennen aan het leven op de boerderij, en keert weer terug naar zijn oude nest. De aflevering is hier te vinden, en heet ‘een verre vriend’.

Bestel lesmaterialen bij Kleuteruniversiteit

Voor Kleuteruniversiteit maakte ik meerdere materialen en projecten in het thema boerderij. Tsja, wat kan ik zeggen: er is ook zoveel over te vertellen! Er zijn ook veel leuke prentenboeken beschikbaar bij dit thema, dat helpt wel.

Het project ‘Kleine blauwe truck‘ is geschreven bij het prentenboek met dezelfde naam. Dit project gaat voornamelijk over de dieren die in het boek voorkomen. In de activiteiten is rekening gehouden met jonge kinderen, het project zou ook geschikt zijn voor een instroomgroep of peutergroep!

Boer Boris gaat naar de markt zorgde voor twee projecten: een basisproject, waarin de kinderen producten verkopen in de marktkraam én een bijpassend plusproject. Wanneer je beide projecten aanschaft, heb je voor weken genoeg lesstof en uitdagende activiteiten voor de slimme kleuters. Het project richt zich vooral op de producten van de boerderij die op de markt verkocht worden.

Ik maakte ook een project met alleen maar rekenspellen, bij het eerste boek van Boer Boris. Dit project is uitermate geschikt om naast een ander boerderij-project in te zetten. De spellen zijn goed te spelen met een klein groepje kinderen, handig als je met enkele kinderen extra wilt oefenen. In het doelenoverzicht kun je voor aankoop zien aan welke doelen je gaat werken!

Er zijn ook losse downloads beschikbaar, om je thema nóg leuker en leerzamer te maken. Zo is er een pakket met tractors, waarmee je werkt over cijfers en letters. De kinderen kunnen zelf al spelend sommen en woordjes maken. Ook maakte ik een pakket met overtrekkaarten en rijgkaarten, perfect om de fijne motoriek te oefenen! En wat dacht je van kralenplanken over de boerderij of over Boer Boris?

Neem tot slot vooral een kijkje op mijn Pinterestbord over de boerderij.

Als je nog dieren zoekt waar de kinderen mee kunnen spelen, voor op de thematafel, verteltafel, of voor bij je wereldspelmateriaal, kijk dan zeker eens op de site van Houtspel. Ze verkopen prachtig houten speelgoed, onder andere deze (en meer) houten dieren.