Voor mijn groep 3 maakte ik een set kaarten om de dubbelen te oefenen. Ik maakte ze in het thema piraten, omdat dat past bij kern 7 uit Veilig Leren Lezen waar we in werken. Er zijn 24 kaarten: een set kaarten met piraten met getallen 1-6 in twee kleuren, en een set schatkisten met getallen 2-12 in twee kleuren.

piraten dubbelen oefenen - Lespakket

Download hieronder het pdf bestand.

piraten dubbelen oefenen

Ik gebruik de kaarten in mijn klas voor een coöperatief spel. Ik deel elk kind (en mezelf) een kaart uit. Vooraf vertelde ik een verhaal over een wel heel bijzondere schatkist: als je daar één munt in doet, en je doet de deksel dicht en weer open, zit er ineens het dubbele aantal munten in! De piraat met een zwarte 4 zoekt de schatkist met een zwarte 8. De schatkist met een rode 4, zoekt dus een piraat met een rode 2. Dit klinkt nog best lastig, vooral als de kinderen nog niet allemaal de dubbelen uit hun hoofd weten. Toch gaat dit best goed! Kinderen kunnen elkaar ook gemakkelijk helpen, ze wijzen elkaar waar ze heen moeten. Door het spel vaak te spelen, zullen de dubbelen vanzelf geautomatiseerd worden!

Natuurlijk kun je twee kinderen ook het hele setje geven, en ze vragen de goede piraat bij de goede schatkist te leggen. Ik liet dit de kinderen met verlengde instructie doen, dat vonden ze prachtig.

Wil je de kaarten gebruiken zonder het over dubbelen te hebben, laat de kinderen dan evenveel gouden munten (of andere voorwerpen) bij de piraten leggen. Ook kan er een dobbelspelletje gespeeld worden: gooi met een dobbelsteen, tel de stippen en pak de piraat met het juiste getal.

Veel plezier met het thema piraten!

Follow Bianca Oldenbeuving’s board Thema’s: Piraten on Pinterest.