Zelf klei maken is zo leuk om te doen! Het recept beschreef ik al eens eerder hier op de site, ik heb vandaag foto’s aan dat bericht toegevoegd om eventuele vragen te beantwoorden. Als je dat goedje in de pan ziet, denk je toch niet dat dat ooit klei wordt? Ja dus! Je kunt zulke leuke dingen doen met zelfgemaakte klei, vandaag een leuke activiteit voor tijdens de kinderboekenweek!

zelf klei maken - activiteit voor de kinderboekenweek - Lespakket

 

Ik maakte een bal gele klei, door aan het originele recept een theelepel kerriepoeder toe te voegen. Ruikt ook nog eens heerlijk, goed voor de sensomotoriek! Als het kan, maak deze klei dan op school, en geef hem aan de kinderen als hij nog een beetje warm is. Gewoon, omdat dat zo lekker voelt.

In het kader van de kinderboekenweek over sport, kun je de kinderen vragen ballen te rollen van de klei. Het rollen van ballen vraagt een bepaalde beweging van de hand, laat de kinderen zien hoe ze dit kunnen doen. Als ze dit onder de knie hebben, liggen er heel veel ballen op tafel. Vraag de kinderen deze ballen te sorteren van groot naar klein.

Je kunt de kinderen ook cijferkaartjes geven (met de getallen die jij graag wilt oefenen, of gewoon van 1 t/m 10), en de kinderen vragen bij elke kaart het juiste aantal ballen te leggen. Een goede teloefening, waarbij je ook nog eens kunt controleren of de kinderen de cijfers herkennen!

Zo kun je natuurlijk ook vragen wie de meeste ballen heeft, hoeveel ballen elk kind heeft, wie de minste heeft, hoe de ballen eerlijk verdeeld kunnen worden. De rekenmogelijkheden zijn eindeloos!

En wie van de kinderen kan bij deze ballen een voetballer kleien? Dat staat natuurlijk leuk op de thematafel! Denk eraan dat deze klei wel uitdroogt in de open lucht, ik heb zelf nog geen ervaring met het afbakken van deze klei. Misschien kan gewoon de werkwijze van brooddeeg gevolgd worden?