Laatst verzuchtte ik al eens op Twitter:

lesgeven met prentenboeken - Lespakket

 

Een groot deel van mijn prentenboeken zit nog steeds in een verhuisdoos, maar toch zorg ik eigenlijk dat ik elke week wel een prentenboek in de tas heb zitten. Ik houd van mooie prenten, maar nog meer houd ik van de inspiratie die ik van sommige boeken krijg. Ik bedenk er graag lessen bij, en dan het liefst zo breed mogelijk, voor elk vakgebied iets. Ondertussen heb ik op Lespakket al veel van dat soort uitwerkingen verzameld, en ik weet zeker dat er nog meer bij komt.

Hieronder een opsomming van prentenboek die ik al besproken heb of zeker nog eens ga bespreken:

[bol_product_links block_id=”bol_5245ec32aa9d6_selected-products” products=”9200000009985032″ name=”prentenboeken” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”E34E34″ link_color=”373737″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

De prenten in Bommes zijn zo mooi, dat ik geloof ik daarom ooit het boek kocht. Ik denk dat ik het kocht in mijn eerste jaar voor een kleuterklas, ik heb in het thema dat ik hier beschreef een foto van een raamschildering die ik toen maakte. Het thema vijver/sloot dat ik er aan koppelde is zo leuk, dat Bommes direct een succes was! Daarnaast vond ik het een goed thema om aan het begin van het jaar te plannen, ik werkte over de primaire kleuren die in Bommes voorkomen: rood, geel, blauw (en groen).

[bol_product_links block_id=”bol_5245ecf2d9ec6_selected-products” products=”1001004005745317″ name=”prentenboeken” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”E34E34″ link_color=”373737″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Het thema Elmer ontstond eerst in theorie, ik had het in de praktijk nog niet uitgevoerd maar wilde met een groep mensen eens kijken hoe ver we zouden komen. Nou, bij Elmer weet je één ding: je hebt eerder teveel ideeën dan te weinig! Elmer is een kleurtjesolifant, dus het werken over kleuren is voor de hand liggend. Maar weet je dat de boeken van Elmer ook vaak erg geschikt zijn als sociaal emotioneel thema? Elmer voelt zich anders dan anderen, maar hij heeft wel veel vrienden. Ik maakte voor Elmer zelfs een speciaal Pinterest bord! (Ik heb het thema later trouwens eens echt uitgevoerd, en dat duurde voor mijn gevoel toen veel te kort. Ik wilde veel meer doen! Oh, en het Elmer boek is hier thuis grote favoriet, ik denk niet dat ik het nog mee mag nemen naar school…)

[bol_product_links block_id=”bol_5245eddbd5104_selected-products” products=”666835376″ name=”prentenboeken” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”E34E34″ link_color=”373737″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Nog zo’n prachtboek: De Gruffalo. Ik had dit boek al langer in de kast staan, en toen het thema van de kinderboekenweek ooit ‘superhelden’ was, en ging over dapper zijn, heb ik dit verhaal gebruikt. Een kleine muis die andere bosdieren vertelt over een eng monster, dat niet bestaat, of toch? Ook in dit geval was de tijd voor dit thema eigenlijk veel te kort. Aangezien het verhaal zich afspeelt in het bos, vind ik het altijd leuk om in de herfst voor te lezen. Lekker een beetje griezelen in de schemering. Ook onder kinderen is het favoriet: we laten de kinderen tijdens de kinderboekenweek altijd voorlezen uit hun lievelingsboek, en er was eens een jongetje dat de hele tekst uit zijn hoofd kende! Een echte fan… Ook De Gruffalo heeft de eer van een eigen Pinterest bord!

Ik lees eigenlijk elk jaar minstens één boek voor van Eric Carle. Ik vind vooral zijn techniek prachtig, en koppel er dan ook vaak een creatieve les aan. Daarnaast zijn veel van zijn boeken ook gemakkelijk uit te werken als thema. Denk dan bijvoorbeeld aan Rupsje Nooitgenoeg (gezond en ongezond eten, of rupsen en vlinders), Hallo Rode Vos (ook leuk in hogere groepen, als introductie voor een les over de kleurencirkel), 10 Rubbereendjes (een prachtige rekenles waard!), Papa pak jij de maan voor mij (in een thema over de ruimte of bij het woordje maan), en zo zijn er veel meer mogelijkheden. En ook Eric Carle heeft zijn eigen Pinterest bord!

Er zijn nog meer uitgewerkte boeken en verhalen op Lespakket:

Igor Stippelkampioen (over sport en de kinderboekenweek)

Ik wil ergens anders wonen (een verhalend ontwerp)

De Kikkerkoning (ik heb een prentenboek van dit sprookje aangeschaft, om het ooit eens te kunnen gebruiken!)

Het Letterwinkeltje (mag natuurlijk niet ontbreken in een groep 1, 2 of 3!)

Pluk van de Petteflet (een klassieker, maar hij blijft leuk!)

Wie is er hier het dapperst? (ook in het kader van de kinderboekenweek over superhelden)

Dan zijn er nog een aantal boeken die ik hier op Lespakket nog niet beschreven heb, maar die in de toekomst zeker nog aan bod komen:

[bol_product_links block_id=”bol_5245f1e56ac9f_selected-products” products=”1001004001634637″ name=”prentenboeken” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”E34E34″ link_color=”373737″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Dit boek is natuurlijk gewoon super hilarisch, en waarschijnlijk daardoor al een dikke hit tijdens het voorlezen. Maar zou het niet fantastisch zijn om daarna eens een bezoekje te brengen aan een (kinder)boerderij, en die poep eens echt te onderzoeken? Ja toch? Ik zie het al helemaal voor me! Daarom komt dit boek vast nog wel eens aan bod als thema. Maar eerst staat het hier nog als favoriet in de boekenkast thuis…

[bol_product_links block_id=”bol_5245f2498eec8_selected-products” products=”1001004002005265″ name=”prentenboeken” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”E34E34″ link_color=”373737″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Dit is zo’n boek waarvan ik vind dat het elke leerkracht het eens zou moeten lezen. Over een kind dat ‘vast’ zit met tekenen, en over een leerkracht die dat kind vervolgens met een klein gebaar weer op gang krijgt. Maar natuurlijk is dit ook een heel dankbaar boek om een creatieve les aan vast te koppelen! Afgelopen jaar heb ik dat met groep 3 gedaan, en het was een groot succes.

En zo kan ik echt nog heel lang doorgaan. Prentenboeken zijn mooi om voor te lezen, omdat de kinderen niet alleen de tekst horen, maar ook nog eens de platen ter ondersteuning zien. Ik lees een prentenboek altijd graag eerst helemaal voor, zonder vragen tussendoor. Daarna kan ik het nog keer voorlezen, maar dan interactief. Een collega van mij, die de KLOS gedaan heeft, vertelde me dat zij ook leerde dat het boek eerst als geheel aangeboden moest worden. Ach, er zal voor elke methode wel iets te zeggen zijn.

Wat is jouw favoriete prentenboek, en heb je het wel eens gebruikt in een les?