Dat kleuters heel goed in staat zijn het lokaal netjes op te ruimen, weten we sinds dit artikel. Ook houden we zelf ons lokaal opgeruimd, zodat we het goede voorbeeld geven. Vandaag heb ik nog 5 tips voor je om het opruimen nóg beter te laten verlopen!

Kleuters en opruimen - Nog 5 tips - Juf Bianca

1. Geef 5 minuten van tevoren aan dat het bijna tijd is om op te ruimen. Sommige kinderen vinden het vreselijk om abrupt een einde aan hun spel te moeten maken. Door te melden dat het bijna tijd is, kunnen zij zich alvast voorbereiden. Dit is ook het moment om sommige (rommelige) hoeken alvast te laten opruimen. De bouwhoek kost bijvoorbeeld altijd best veel tijd, deze kinderen hebben zo ook de mogelijkheid om op tijd klaar te zijn.

2. Zorg voor goede opruim-materialen van kinderformaat. Zet een kinderbezem in de klas, zodat de vloer geveegd kan worden. Zorg dat de kinderen weten waar het stoffer en blik (maar dan van plastic, want blik is zwaarder!) te vinden is. Een prullenbak zonder deksel werkt prettiger, omdat daar het afval zó ingekiept kan worden. Knip uit grote schoonmaakdoeken wat kleinere doekjes, waarmee de tafels gepoetst kunnen worden.

3. Zet tijdens het knutselen een bak op tafel waar kinderen onbruikbare snippers in kunnen gooien. Die belanden namelijk anders op de grond… Leer ze te bepalen wat nog wél gebruikt kan worden, maak hiervoor een restjesbak (en leer ze ook altijd eerst in deze bak te kijken of daar de juiste kleur papier nog in zit!).

4. Maak foto’s van hoe een hoek eruit hoort te zien. Plak een foto van de puzzelkast op de kast zelf, zodat alles op de juiste plank terecht komt. Maak een foto van een nette huishoek, en leer kinderen alles op de juiste plek op te ruimen. Het inpakken van de kast in de bouwhoek is een stuk makkelijker als je weet hoe het eruit hoort te zien. Tijdens de evaluatie kun je kinderen zo vragen of het klopt; is het hetzelfde als op de foto?

5. Zet in plaats van een kookwekker eens een liedje op: als het liedje afgelopen is, moet het opruimen klaar zijn! Als je hiervoor het digibord gebruikt: zet het beeld uit, want dat leidt alleen maar af.

Heb jij nog een super-opruim-tip voor ons?

Lees ook: opruimen – kleuters kunnen het ook en 5 tips voor sloddervossen – zo houd je je lokaal opgeruimd

Zoek je nog een leuk project om de regels en routines aan te scherpen? Ik schreef een project bij de verhalen van Agent en Boef. Boef doet alles verkeerd en de kinderen bedenken samen de regels die nodig zijn.

Agent en Boef - project bij Kleuteruniversiteit