Het is weer bijna Moederdag, en niet lang daarna volgt Vaderdag. Misschien besteed jij er in de klas geen aandacht aan. Misschien maak je met de kinderen een cadeautje voor hun papa en/of mama (lees dan ook: 36+ ideeën voor Moeder- en Vaderdag). Voor de juffen en meesters (en vaders en moeders) die meer aandacht aan deze dagen zouden willen besteden, maakte ik een lijst van 20 prentenboeken over papa’s en mama’s!

20x boeken over vaders en moeders - Juf Bianca

1. Kleine Kangoeroe

Dit prentenboek, in 2007 verkozen tot prentenboek van het jaar, gaat over de band tussen moeder en kind. De kangoeroe moeder doet haar best haar kind de wereld te laten ontdekken, maar of het kleintje daar al klaar voor is? De kinderen kunnen zich vast herkennen in het verhaal, ze weten allemaal hoe lekker het is om te knuffelen bij mama op schoot!

2. Nippertje

Nippertje doet alles zoals het hoort, alleen wel op het laatste moment. Mama moet steeds zeggen: Opschieten, Nippertje! Dit prentenboek gaat niet direct over de band tussen moeder en kind, maar wel over de rol die moeders spelen. Welk kind herkent zijn/haar eigen moeder in dit verhaal?

3. Mijn papa

Dit eenvoudige boekje gaat over de dingen die papa’s kunnen doen met hun kinderen. Papa is sterk, kijk maar, ik kan aan zijn arm hangen. Ik kan spelen met papa, en hij leest me een verhaaltje voor. De mini-editie van het boekje is het perfecte formaat voor kinderen om zelf te lezen!

4. De Wiebelbillenboogie

Als mama naar haar werk moet, zorgt papa voor ons, zoals alleen papa dat kan. En dat het dan een rommeltje wordt thuis… vindt mama gelukkig niet zo erg. Dit is het prentenboek van het jaar 2010, alleen nog te verkrijgen als vertelplaten (voor in de kamishibai of gewoon in de hand te houden). Maar of dat zo erg is? Natuurlijk kun je het boek ook tweedehands bestellen, of wellicht lenen in de bibliotheek!

5. Iets moois voor mama

Mama wasbeer gaat twee dagen weg, maar belooft een cadeautje mee te nemen als ze terug komt. Wouter de wasbeer wil zijn mama ook een mooi cadeau geven als ze terugkomt, en hij gaat op zoek naar het allermooiste. Maar wat is nu het allermooiste dat hij kan geven? Een leuke inleiding op het cadeautje dat je met de kinderen gaat maken!

6. Mijn mama kan toveren

Mama’s kunnen alles, dat weet iedereen toch? In dit boekje wordt duidelijk waarom mama’s zo bijzonder zijn, het lijkt wel of ze kunnen toveren! Dit boekje is geschikt voor peuters en jonge kleuters. De mini-editie is zeer geschikt om de kinderen zelf door te laten bladeren!

7. De Papawinkel

Vandaag viel een folder van de Papawinkel in de bus. In de Papawinkel vind je allerlei soorten papa’s. Zelf heb ik al een papa. Maar ik heb er niets aan. Wanneer pap een keertje met me voetbalt, is hij na vijf minuten al moe. Als ik in het zwembad van de hoogste duikplank durf, ziet hij het niet eens. En op de kermis vindt hij alles te duur. Ik heb er genoeg van. Ik ga pap inruilen voor een nieuwe papa. Maar zijn de papa’s in de Papawinkel echt leuker?

8. Mijn papa

Kleine Olifant wil zo graag spelen. Maar zijn papa werkt hard en is altijd moe. Kleine olifant doet alles om aandacht te krijgen: op zijn papa’s olifantenbuik springen, aan zijn slurf trekken, hem natspuiten, kietelen… Eindelijk leest papa voor! Maar het is soms ook fijn als papa even niet oplet. De kleine olifant houdt zoveel van zijn vader dat hij na een hele dag op papa passen toch even gaat controleren of die goed slaapt. Want zijn papa is de liefste papa van de hele wereld!

9. Papa is de allerbeste

Op papa’s sterke schouders kan ik alles aan. Zo hoog op papa’s nek raak ik de sterren en de maan. Een hartverwarmend boekje voor de allerliefste papa!

10. Mijn papa

Niet alle papa’s zijn stoer en sterk. Dit boek gaat over de verschillende soorten papa’s die er zijn, papa’s die je leren fietsen, papa’s die met je spelen, papa’s die knuffelen. De tekst is op rijm, en geeft een aanleiding tot een gesprek. Wat voor papa is jouw papa?

11. Mama heeft het druk

Niet alle mama’s zijn prinsessen die de hele dag met je knuffelen. De mama in dit boekje heeft het druk! Ze maakt tussendoor wel tijd om leuke dingen met haar kinderen te doen. Tijd staat centraal in dit boekje, maar er zijn vast kinderen die hun moeder herkennen in dit verhaal! Leuk om eens met de kinderen te praten over wat hun mama’s allemaal doen.

12. Mama

Een groot prentenboek (35 cm) over het moederschap. Op de linkerpagina’s staan poëtische, soms wat abstracte teksten. De teksten variëren in zowel lengte als vorm: er zijn korte versjes, lange beschrijvende teksten en dialogen. We lezen over moeders van vroeger en moeders van nu, over Europese, Aziatische en Afrikaanse moeders. Op de rechterpagina’s staan prachtige, sfeervolle, zachtgekleurde illustraties die de hele pagina beslaan. Een zorgvuldig vormgegeven, mooi en indrukwekkend prentenboek.

13. Mijn mama en ik

Mama is mama en papa tegelijk. Lotte woont alleen met haar moeder, al zo lang ze zich kan herinneren. Een vader mist ze helemaal niet. Maar als ze op school voor Vaderdag een tekening van papa moet maken, wordt het ineens lastig dat ze er geen heeft. Het lukt haar zelfs niet een tekening te maken van de papa die ze zou willen. Tot ze een geweldig idee krijgt: ze tekent mama!

14. Pippa zoekt een papa

Pippa heeft twee mama’s, maar als een vriendje vraagt of ze zijn papa misschien eens wil lenen, gaat ze op zoek naar een papa voor zichzelf. Aan het eind van het verhaal komt ze erachter dat ze eigenlijk helemaal geen papa nodig heeft! Het is niet (meer) standaard dat elk kind 1 mama en 1 papa heeft. Sommige kinderen hebben 4 ouders, door scheidingen, en zo zijn er ook kinderen met 2 papa’s of 2 mama’s. Door het lezen van dit verhaal kun je zulke situaties bespreekbaar maken.

15. De olifant die niet wist of hij verdwaald was

Een prentenboek met foto’s, van een fotograaf die zelf geadopteerd is. Olifant is verdwaald, denkt hij. Dat kan niet, vinden de schapen, je bent verdwaald of je bent het niet. Olifant besluit om door te lopen tot hij weet of hij verdwaald is. Op de foto’s, rechts geplaatst, legt een namaak olifant een tocht af door Hollandse landschappen. De tekst, steeds links, is kort en helder, passend bij de doelgroep. Een toegankelijk, poëtisch fotoprentenboek voor jong en oud over adoptie en wat dat voor vragen opwekt over de plek waar je leeft en de plek waar je geboren bent.

16. Handje?

In het prentenboek Handje? van gouden duo Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp wil Anna naar de apen, maar haar vader naar huis. Anna komt een jongetje tegen met een vader die naar de dierentuin gaat. Ze ruilen van vader. En Anna blijft ruilen: ze pakt de hand van steeds een andere vader… tot ze bij de apen is.