Een vrouw zei tegen een fotograaf: “wat een prachtige foto’s maakt u, u heeft vast een goede camera!” Later kwam de fotograaf eten bij de vrouw. Na de maaltijd zei hij tegen haar: “dat smaakte heerlijk, u heeft vast een goed fornuis!” – Sam Haskins, fotograaf

In de serie ‘goed(koop) onderwijs’ zal ik verschillende activiteiten beschrijven die uit te voeren zijn met goedkoop of zelfs gratis materiaal. Zo wil ik laten zien dat ook met een krap budget en zonder mooie (maar ook dure) ontwikkelingsmaterialen, je toch goed onderwijs kunt geven. Het materiaal maakt niet dat het onderwijs goed is, dat doet de leerkracht!

Goedkoop Onderwijs - 5x rekenen met duplo - Juf Bianca

Er zijn veel ontwikkelingsmaterialen voor rekenen op de markt. Allemaal oefenen ze iets anders, en allemaal zien ze er even prachtig uit. Vaak zijn ze ook prijzig, omdat de materialen in een stevige houten kist zitten en lang mee moeten gaan. Maar soms heb je helemaal geen dure materialen nodig om te oefenen met rekenbegrippen! Wellicht heb je op school een doos Duplo bouwstenen staan, of ken je een ouder die er thuis wat heeft. Kijk ook eens in de hogere groepen of zij voor rekenen blokjes hebben die aan elkaar gemaakt kunnen worden. Hiermee kun je namelijk mooie rekenactiviteiten organiseren!

Je hebt nodig: een set enkele bouwstenen in verschillende kleuren (liefst minimaal 10 per kleur), eventueel ook dubbele bouwstenen.

Sorteren

Je hoeft hierbij niet eens een afgebakende opdracht te geven, wacht af wat de kinderen doen als jij zegt ‘sorteer de blokken’ of ‘maak eens groepjes, welke horen bij elkaar’? Gaan ze sorteren op kleur, op grootte, gaan ze torens bouwen of maken ze groepjes met losse blokjes? Overleggen de kinderen met elkaar (als ze in tweetallen of groepjes werken)? Observeer of de kinderen rekentaal gebruiken (deze toren is al heel hoog, deze kleur heeft het meest, etc). Lok eventueel (reken)taal uit als kinderen dat uit zichzelf niet doen. (van welke kleur is er het meest, hoe weet je dat? Of hoe komen we daar achter?)

goed(koop) onderwijs - 5x rekenen met Duplo - Lespakket

Tellen en begrippen

Laat het kind gooien met een dobbelsteen. Gooit het 6, dan mag het 6 blokjes pakken en opstapelen. Gooit het daarna 2, dan mogen er nog 2 bovenop. Wie de hoogste toren kan bouwen zonder dat deze omvalt, wint. Lok ook hierbij weer rekentaal uit: ik ben benieuwd wie nu de meeste blokken heeft! Hoe weet je dat? Observeer hoe het kind telt, en of het de getalbeelden op de dobbelsteen herkent. Gebruik ook eens andere dobbelstenen, bijvoorbeeld met cijfers of andere getalbeelden. Gebruik hiervoor ook eens blokjes die niet aan elkaar te klikken zijn, voor een extra spelelement!

Reeksen

Laat het kind dit muurtje afmaken volgens de reeks. Bespreek daarna ook welk stukje van de muur zich steeds herhaalt. Maak de reeksen makkelijker of moeilijker naar aanleiding van het niveau van het kind.

goed(koop) onderwijs - 5x rekenen met Duplo - Lespakket goed(koop) onderwijs - 5x rekenen met Duplo - Lespakket

Ruimtelijke oriëntatie

Bouw verschillende ‘huisjes’ van duplo en laat de kinderen deze nabouwen. Je kunt ook bouwvoorbeelden op de foto zetten en zo een aantal opdrachtkaarten maken waarmee de kinderen zelfstandig aan het werk kunnen. Als je alleen enkele bouwstenen gebruikt kun je ook vragen hoeveel ‘kamers’ het huisje heeft, en ik welk huisje de meeste kabouters (of iets anders) wonen.

goed(koop) onderwijs - 5x rekenen met Duplo - Lespakket

Tellen

Leg cijferkaartjes neer van de getallen die je wilt oefenen. Laat de kinderen torens bouwen met evenveel blokken. Let op hoe het kind de blokken telt, en of het bepaalde hoeveelheden al in één keer kan overzien. Je kunt ook vragen: bouw een toren met eentje meer/minder.

Nu zijn Duplo bouwstenen natuurlijk niet goedkoop, ik adviseer dan ook niet zo maar Duplo aan te schaffen. Als je echter vraagt of je een set blokken een tijdje van een kind uit de klas kunt lenen, heb je toch de mogelijkheid deze activiteiten uit te voeren. Ik kocht ooit via Marktplaats een grote zak Duplo voor €45, en dat kon ik zo afhalen bij mij in de buurt!

Ken jij nog een leuke rekenactiviteit met Duplo? Welke goedkope/gratis materialen zet jij in?

Lees ook de andere artikelen in de serie Goed(koop) onderwijs