thema lente / pasen - Lespakket

Inleiding

Ik vroeg: waarmee combineren jullie het thema lente? Dit was jullie antwoord:

poll-lente - thema lente/pasen - Lespakket

Zie ook de thema’s Kriebelbeestjes en Sjaak en de bonenstaak (groei en bloei)

Mogelijke weekindeling:

  1. bloemen uit bollen (verzamel verschillende bloembollen in de klas, en kijk elke dag even hoe de bloemen groeien en bloeien.
  2. knoppen aan bomen (zet een paar takken met knoppen in een vaas met water. Zo kun je zien hoe er nieuwe bladeren aan bomen komen)
  3. het paasfeest (ik gebruik deze week om eierdopjes te maken. Ook vieren we op school een paasfeest met allerlei leuke spelletjes)
  4. zaden (Ik gebruik het prentenboek Een zaadje in de wind van Eric Carle. Ik heb ooit een keer voor een stageopdracht een zakje bruine bonen gekocht, en elk jaar heb ik nog bonen laten ontkiemen in een potje met water. Hoe dat moet, zie je bij het thema Sjaak en de bonenstaak. Ik gebruik nog steeds hetzelfde zakje!)

Boekentips

 
     

Hoek

Ontdekhoek: plant bolletjes in potjes, laat de kinderen kijken hoe de bolletjes groeien. Ze kunnen de plantjes verzorgen, ze kunnen tekenen hoe de bol er uit ziet, ze kunnen plaatjes van de groei van een bolletje op de goede volgorde leggen. Als je een bolletje in een vaasje laat hangen (steek er aan de zijkanten satéprikkers in, zodat de bol niet het water in zakt), kunnen de kinderen de wortels goed bekijken. Leg ook een doormidden gesneden bloembol en aardappel in de hoek. Een bloembol heeft rokken (net als een ui), een aardappel is glad, en dus een knol. Met een loepje kunnen de kinderen de wortels en de rokken van een bloembol bekijken.

Het huis van de paashaas, met verkleedkleren, plastic eieren, verfspulletjes en een mandje.

Een tuincentrum, waar de klanten alles kunnen kopen om hun tuintje weer op te vrolijken na de winter. Tuinhandschoenen, gereedschap, een overall, een kassa en reclamemateriaal mag niet ontbreken. Misschien kun je materialen krijgen van het tuincentrum uit de buurt? Breng er ook eens een bezoekje met de klas!

Knutselen

Dit ei is versierd met wasco, en daarna ingekleurd met ecoline. Dit staat erg vrolijk aan de wand of op het raam!

ei versieren - thema lente/pasen - Lespakket

Dit plaatje vond ik op een Amerikaanse site. Als basis maak je 2 eiervormen. Op het ene ei teken je het gezicht van een haas. Het andere ei versier je als een paasei, en je knipt het verticaal doormidden. Maak de 2 halve eieren met splitpennen aan de haas vast. Als je het bovenste ei dichtklapt, heb je een ‘gewoon’ paasei. Klap je de 2 helften naar boven, dan is er ineens een haas met 2 mooie oren!

ei-haas - thema lente/pasen - Lespakket

Kringactiviteiten

Download hier eierweetjes en eierspelletjes. Deze heb ik verzameld van internet (o.a. van www.vanharte.nl).

Op onze groepstafel verzamelde ik alle bloembolletjes die de kinderen hadden meegenomen. Eén van de potten met krokusjes was nog niet uitgekomen. We gingen raden welke kleur de bloemen zouden krijgen. Maar hoe konden we nu weten welke kleur de meeste stemmen kreeg?

krokussen - thema lente/pasen - Lespakket

Lesideeën

Leuk om bij dit thema te gebruiken zijn de groeipuzzels bestaande uit 4 lagen.

groeipuzzels - thema lente/pasen - Lespakket

Materialen

leesschrijfkaarten-lente (naar een idee van Diana) Je kunt de kaarten lamineren en met uitwisbare stift laten beschrijven. Het lettertype nodigt uit tot overschrijven, de kinderen zoeken de ontbrekende letters (visueel!!).

de groei van een bloembolletje. Knip deze kaartjes uit en lamineer ze afzonderlijk. Laat de kinderen ze op de goede volgorde leggen. Gevonden bij de projectpagina’s van St. Bernardus (bedankt Daphne!!)

stempelopdracht bloembollen: stempel de woorden bij de bloemen. Al deze bloemen groeien uit een bolletje.

eierspel mini - thema lente/pasen - Lespakket

eierspel getallen: Lamineer de eieren voor de stevigheid. Knip elk ei doormidden (met een leuke kartellijn). Laat de kinderen getal en hoeveelheid bij elkaar zoeken. (tip: kopieer de eieren op A3-formaat)

haas-tangram - thema lente/pasen - Lespakket

Een haasje, gemaakt van gewone tangram

Leg de plaatjes op de goede volgorde (eggstory): van ei tot kip. (tip: print de kaartjes uit en lamineer ze. Zo gaan ze extra lang mee!)

ei-tangram - thema lente/pasen - Lespakket

Print deze ei-tangram uit op stevig papier, en knip de stukken uit. Laat de kinderen eerst de ei-vorm weer maken. Als dat lukt, kunnen ze een figuurtje proberen.

tangram-kip - thema lente/pasen - Lespakket

Versjes en liedjes

(melodie: ‘k Zag twee beren)

‘k Zag twee hazen vlak voor pasen
zitten in een weiland.
Met een mandje vol met eitjes
aan het verven met z’n beidjes.
Kijk eens hier, kijk eens daar
nu zijn alle eitjes klaar.

Kip, zei de boer, zei de boer, wat zie ik nou?
Kip, zei de boer, zei de boer, dit ei is blauw!
Dat, zei de kip, zei de kip, komt door de kou:
het vriest en daarom is mijn ei blauw van de kou.
Kip, zei de boer, zei de boer, ik schrik me dood.
Kip, zei de boer, zei de boer, dit ei is rood!
Dat, zei de kip, zei de kip, komt door de haan:
ik moet steeds blozen want hij kijkt me zo lief aan.
Hoi! riep de boer, riep de boer, een ei van goud!
Hoi! riep de boer, riep de boer, van zuiver goud!
Nee, zei de kip, zei de kip, dat hebt u mis:
het is geverfd omdat het bijna Pasen is.

Print, kleur en leg het paasei na

Paasei kralenplank

Laat je gegevens achter en ik stuur je dit paasei voorbeeld voor op de kralenplank!

Hiermee abonneer je je op de JufBianca nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven van deze wekelijke e-mails. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit