Soms is het wel eens leuk iets anders te doen in de winter dan het standaard ‘winter thema’. Je kunt ervoor kiezen met de kinderen eens te kijken naar pinguïns en hoe ze leven. Het zal je verbazen hoeveel leuke ideetjes er zijn te bedenken! Misschien ten overvloede, maar denk er aan dat de pinguïns NIET op de Noordpool voorkomen.

Ideeën voor het thema pinguins - Lespakket

Hoek

Maak een grote ijsschots van piepschuim en knutsel er wat pinguïns bij. Laat de kinderen hierop een verhaal naspelen, bijvoorbeeld het verhaal van pinguïn Pit.

Knutselen

Pinguïn vouwen: Oudste kleuters kunnen dit onder begeleiding vouwen

http://www.coloring.ws/penguins1.htm (kleurplaten)

http://www.dltk-kids.com/animals/birds-penguins.html (veel knutselideeën)

Voor de knutselaars onder ons die indruk willen maken op de kinderen: hier vind je een bouwplaat van een pinguïn.

Op de site van Finger Tips vind je een pinguïn geknutseld van een plastic flesje.

Kringactiviteiten

Dit thema leent zich goed voor kringgesprekken over de tegenstellingen tussen zwart en wit, en warm en koud.

Lesideeën

Pinguïn ouders herkennen hun jong uit duizenden door middel van geur. Maak 2 keer 5 fotorol-potjes met elk een sterke geur (bijv. koffie, zeep, azijn, vanille, suikerwater, etc). Laat 5 kinderen voor de klas staan. Dit zijn de pinguïnjongen. 5 Andere kinderen krijgen de andere potjes, en moeten op zoek gaan naar hun jongen. Om het nog moeilijker te maken kun je de ‘jongen’ tussen de rest van de klas laten staan.

Pinguïn van lego: ergens op het net vond ik een voorbeeld van een pinguïn van lego!

Idee voor de gymles: als inleiding op een les met pittenzakken of ballen, vertel je de kinderen dat de keizerpinguïn zijn eieren op zijn voeten laat balanceren. Deze pinguïns hebben een grote huidplooi die er voor zorgt dat het ei warm blijft. De kinderen proberen een pittenzak op hun voeten te laten balanceren, zonder dat deze valt.

http://vuurboom.com/pinguins/ (een site met veel info en plaatjes)

Bij Schooltv Beeldbank vind je filmpjes over pinguïns, geschikt voor wat oudere kinderen. Voor kleuters die nog nooit een pinguïn gezien hebben, is het leuk deze filmpjes te bekijken!

Materialen

pinguins levensloop: verschillende kaartjes die de kinderen op de goede volgorde moeten leggen. Als ze het goed doen, zien ze de levensloop van kuiken tot volwassen pinguïn.

feiten over pinguins: je kunt samen met de kinderen elke dag 1 feitje bespreken. Schrijf de feitjes op kaartjes en trek er elke dag één. Praat met de kinderen over wat er op het kaartje staat.

Soorten pinguïns: er bestaan wel 18 verschillende soorten pinguïns. Om de kinderen uit te dagen die verschillende soorten na te maken, en de verschillen te laten ontdekken, kun je deze plaat gebruiken.

pinguin leeg: met dit plaatje kun je verschillende dingen doen. Je kunt hem op laten vullen met zwarte en witte propjes, je kunt hem vol laten stempelen met woordjes die met pinguïns te maken of met de letter p van pinguïn, je kunt hem vol laten stempelen met zwarte verf en een kurk, je kunt hem laten vullen met gescheurde stukjes sitspapier, je kunt hem op laten vullen met schrijfpatronen… Ideeën genoeg dus!

Pinguïn met lijntjes: deze pinguïn kan opgevuld worden met verschillende schrijfpatronen, dit keer tussen lijntjes. Ook kunnen er woorden in geschreven worden.

Stippelpinguïn: goed voor de fijne motoriek. De kinderen tekenen met een potlood precies over de stippellijn. Hierna kan de pinguïn natuurlijk gekleurd worden. Je kunt ook dit papier met paperclips aan een stukje karton vast maken. Laat de kinderen de pinguïn uit prikken over de stippen, als ze na afloop het papiertje verwijderen heb je een leuke pinguïn om te voelen!

Versjes en liedjes

Ik ben papa pinguïn en dit is mijn ei (wijzen op jezelf en ei-vorm maken met handen)
Dat ligt lekker warm bij mij (ei op de voeten leggen)
Als het ei dan uit komt, zeg ik blij (waggelen met ei op voeten)
Wij gaan samen spelen, ik en jij (wijzen op jezelf en de ander)

Ik ging naar de Zuidpool en wat zag ik daar?
Eén pinguïn baby (armen wiegen alsof er een baby in ligt)
Twee pinguïn vrienden (twee duimen opsteken en die naar elkaar bewegen)
Drie pinguïn meisjes (meisje nadoen)
Vier pinguïn jongens (jongen nadoen)
Vijf pinguïn ouders (streng wijzend vingertje)
Zes pinguïns klappen (in de handen klappen met stijve armen)
Zeven pinguïns zwemmen (zwembeweging maken)
Acht pinguïns springen (springen met voeten bij elkaar)
Negen pinguïns draaien (rondje waggelen)
Tien pinguïns zwaaien (zwaaien met beide armen)
En alle pinguïns dansen in het rond!

(beide versjes vrij vertaald vanaf deze site)

Volg het bord Thema’s: Pinguïns van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.