Vandaag een recept om zelf klei te maken.Met simpele ingrediënten kun je zelf klei maken (of je laat het maken door ouders). Doordat deze klei met goedkope producten gemaakt wordt, kun je hem elke maand vervangen. Wel zo hygiënisch!

Zelf klei maken - recept voor superzacht speeldeeg - Juf Bianca

 

Waarom zou je zelf klei moeten maken?

In veel kleuterklassen vind je de zogenaamde speelklei. Emmertjes met chemisch ruikende, felgekleurde staven klei. Het eerste dat je kinderen leert als ze ermee gaan werken, is dat het gekneed moet worden. En dat valt niet mee! Voordat deze fabrieksklei zacht wordt, heeft die een stevige hand nodig. Een bijna onmogelijke opdracht voor een kleuterhand.

Bovendien gaat deze klei een schooljaar lang mee, wat wil zeggen dat die aan het einde een heleboel ‘viezigheid’ moet bevatten. Hij gaat immers dagelijks door kleuterhanden, soms zelfs kleutervoeten (heb je wel eens een afdruk gemaakt van je schoenzool?) met alle gevolgen van dien.

Tijd voor een andere oplossing dus!

Het recept:

  • 100 gram bloem (1 cup)
  • 70 gram zout (1/4 cup)
  • 2 eetl citroensap (of 1 theel aluin)
  • 125 ml water (1/2 cup) (LET OP: voeg eventuele kleurstoffen toe aan het water, zodat je geen plakkerige klei krijgt)
  • 1 eetl olie
  • 2 eetl voedselkleurstof (optioneel)

De werkwijze

Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet het op het vuur. Roer het door elkaar. (Let op: je vraagt je nu vast af hoe dit ooit vaste klei moet worden. Geen nood, het gebeurt echt!

klei maken stap1 - Lespakket

Blijf roeren met een houten lepel totdat het goedje een bal vormt. Je zult zien dat de klei steeds minder glanzend wordt, en droog wordt. Snel werken, anders brandt de klei aan!

klei maken stap2 - Lespakket

klei maken stap3 - Lespakket

Leg de klei op een glad oppervlak (aanrecht of tafel) en kneed het een paar keer goed door (pas op: heet!). Nu is de klei klaar om te gebruiken! Bewaar de klei in een goed afsluitbare bak of zak.

klei maken stap4 - Lespakket

Tip: houd je niet (zoals ik) van roeren in een pannetje, of wil je de klei in de klas maken? Gebruik water uit de waterkoker, dat werkt ook!

De citroensap die in de klei gaat, is om hem zo lang mogelijk houdbaar te maken. Je kunt ook naar de drogisterij gaan voor ‘aluin’. Dit verlengt de houdbaarheid, maar als je de klei een maand wilt bewaren, is citroensap prima. De olie die in dit recept genoemd wordt is voor de elasticiteit. Je kunt gewoon zonnebloemolie gebruiken, maar babyolie geeft een speciale geur, wat voor een bijzondere sensomotorische ervaring zorgt.

Per thema andere klei

Maar hier houdt de pret niet op! Wat dacht je van thematische klei? Met Sinterklaas doe je wat speculaaskruiden door de klei (wel zeggen dat het niet eetbaar is, alhoewel het niet erg is als het in de mond gestopt wordt). In de winter maak je witte en blauwe klei. Een klei met bruine kleurstof en cacao lijkt net chocolade (dat worden vast lekkere ‘koekjes’). Strooi er wat glitters of etherische oliën door voor een speciaal effect. Bij elk thema is wel iets te bedenken!

Nog meer leuke ideeën: omdat deze klei niet het hele schooljaar mee hoeft te gaan, kun je er ook eens andere materialen aan toe laten voegen. Denk bijvoorbeeld aan maiskorrels, boutjes en moertjes, knopen, kraaltjes en pasta. Daar kunnen de kinderen bijzondere creaties mee maken! Doordat de klei heerlijk zacht aanvoelt, zal dit zeker een populaire activiteit worden.

Ik vond het recept voor deze speelklei op de site V en Co, het idee voor de thematische klei kwam ik tegen op Counting Coconuts (beide in het Engels).

Let op: is of wordt je klei plakkerig? Lees dan hier hoe je dat kunt voorkomen: help, mijn klei is plakkerig!