Je kent ze vast wel: kinderen die diep zuchten als ze zien welk werkje ze nog moeten doen. Kinderen die moeite hebben met de fijn motorische vaardigheden die ze juist nodig hebben bij bijvoorbeeld vouwen, tekenen en knippen. Oefenen met deze activiteiten vinden ze helemáál niet leuk. Hoe zorg je er dan toch voor dat ze hun fijne motoriek ontwikkelen?

5 stoere activiteiten voor de fijne motoriek van kleuters - Juf Bianca

 

Zeker nu kinderen steeds jonger in groep 3 belanden, en dus ook steeds jonger met ‘echt’ schrijven bezig zijn, is het van belang veel aandacht te schenken aan de fijne motoriek. Het ene kind ontwikkelt de fijne motoriek sneller dan het andere kind. Een kind dat het leuk vindt met de kralenplank te werken, oefent de fijne motoriek meer dan een kind dat liever met de grote constructiematerialen werkt. Hier volgen 5 boeiende, niet alledaagse activiteiten die de fijne motoriek zullen stimuleren!

1. Was ophangen

Span een lijntje in de klas, eventueel vlakbij de huishoek. Geef de kinderen een stapel poppenkleertjes, of de pas uitgewassen stofdoekjes, en laat ze deze ophangen met wasknijpers. Voor het open knijpen van de knijpers is enige kracht nodig. Leer de kinderen hoe ze de knijper open krijgen en de was aan de lijn hangen. Nog leuker wordt het als er twéé lijntjes komen, en twee stapels was. Wie is er het snelste klaar?

2. Van de ene naar de andere kant

Zet een schoteltje met materialen klaar, geef het kind een pincet (plastic, met platte kop) en laat het de voorwerpen naar het lege schoteltje brengen. Er zijn legio mogelijkheden deze activiteit in het thema te gieten en aan te passen bij de interesses van het kind. Neem bijvoorbeeld een aantal plastic spinnetjes in de herfst, een bakje voor ijsblokjes en een aantal knikkers, pepernoten een jute zakjes met Sinterklaas en wattenbolletjes in de winter. Variatie is het sleutelwoord!

3. Draaien maar

Neem een stukje resthout en boor daar een aantal gaatjes in. Geef het kind een schroevendraaier en schroeven die in de gaatjes passen. Het in en uit draaien van de schroeven vraagt kracht en handigheid!

4. Scheerschuim

Neem een dienblad of een laatje, of als je het aandurft, spuit de scheerschuim op de tafel. Het kind mag hierin allerlei patronen ‘schrijven’, geef een aantal voorbeelden. Laat ook eens een paar druppels ecoline of waterverf vallen (let op vlekken!) en laat het kind hiermee experimenteren!

5. Knippen

Een simpele maar leuke knipopdracht: plak een aantal stickers op een strook papier. Kies hiervoor stickers die bij de interesse van het kind passen! Laat het kind de strook in stukjes knippen, zodat de stickers heel blijven. Door steeds dezelfde simpele knipbeweging te maken, zal deze geautomatiseerd worden. Als dit teveel stickers kost, kun je natuurlijk ook stempels gebruiken. Stempel een reeks op een strook papier en laat deze op dezelfde manier uitknippen.
Laat ook eens ‘zo maar’ snippers knippen uit rest papier, en gebruik die om een kleurplaat met grote vlakken op te vullen. Smeer het grote vlak in met lijm en laat de snippers erop plakken. Zo gaat het lekker snel, en is de succeservaring snel binnen!

Dit is natuurlijk nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden voor ontwikkeling van de fijne motoriek! Het gaat er vooral om de activiteiten leuk en uitdagend te maken, zeker als het kind negatieve ervaringen heeft met fijne motoriek.

Welke activiteiten gebruik jij voor de fijne motoriek? Laat het ons weten in een reactie.

Hier vind je 6 tips voor de fijne motoriek! Credu verkoopt leuke materialen voor het oefenen van de fijne motoriek.